Светионик знања

Организација српских студената у иностранству, уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије, већ другу годину за редом реализовала је пројекат;Светионик знања Пројекат „Светска знања“ прати циљеве Националне стратегије за младе и представља стручно вођење 60 средњошколаца из петнаест градова (општина) са територије Републике Србије, уз менторство из иностранства, а у сарадњи са петнаест партнера из датих локалних заједница. Одабрани средњошколци, подељени у 15 тимова (од по четири члана), на челу са кординатором из своје локалне заједнице (партнерска организација), присуствују отварању пројекта и тренинг семинару, ради упознавања и припреме за израду пројеката. У наредном периоду, уз стручно вођење 15 ментора из иностранства (ОССИ чланови/Алумни), локални тимови осмишљавају пројекте из једне од пет области: туризам, екологија, спортска култура, култура и уметност, друштвена одрговорност и активизам. Током рада на осмишљавању својих пројеката, средњошколци присуствују редовним веб семинарима на различите теме, као на пример индивидуални и тимски рад, лични развој, предузетништво, маркетинг, писање пројекта и саствљање буџета. Након израде пројеката, сви учесници присуствују на свечаном затварању, где представљају своје пројектне идеје пред стручном комисијом која одабрати три најквалитетнија пројекта. Касније, сви пројекти се имплементирају у својим локалним заједницама.

Након израде пројеката, сви учесници присуствују на свечаном затварању, где представљају своје пројектне идеје пред стручном комисијом која одабрати три најквалитетнија пројекта. Касније, сви пројекти се имплементирају у својим локалним заједницама.

Имајући у виду недостатак омладинског активизма и неформалног образовања, нарочито у мањим или руралним срединама, као и међу Осетљивим друштвеним групама, циљ пројекта Светионик знања; је пружање конкретних смерница, знања, вештина, способности, размена искустава, стручно вођење и подршка младима при осмишљавању и имплементацији конкретних активности у својој локалној заједници, као и умрежавање и успостављање сарадње на више нивоа.

Ове године пројекат је реализован у периоду новембар 2018. - фебруар 2019. Отварање пројекта одржано је на Дивчибарима од 23. до 25. новембра 2018. године. Учесници су поред занимљивих предавања, имали прилику да упознају своје тимове, да се упознају једни са другима, али и са самим пројектом;Светионик знања;.