Наша искуства

Студирање у Белгији, КУ Лувен

29.02.2016.
Аутор текста: Гаврило Николић | 

Католички Универзитет у Лувену (КУ Лувен), основан далеке 1425. године, 35. је најбољи универзитет на свету, а уједно и најпрестижнији у Белгији. Колико је овај универзитет из градића у покрајини Фламански Брабант престижан говори чињеница да поред Лувена поседује огранке и кампусе у свим већим градовима у Белгији, почев од Брисела, удаљеног свега 24 км, преко другог највећег града у Белгији, Антверпена, до Гента и историјског Брижа. Поред тога, о чињеници да је КУ Лувен центар академског живота Белгије говори и податак да само у Лувену студира 40 хиљада студената, чиме исти чине готово 50% укупне популације Лувена (према попису из 2014. године у Лувену живи око 100 хиљада становника).

Програми основних студија на КУ у Лувену у трајању од три година доступни су на фламанском језику (илити холандском, будући да фламански није званично признат као језик) и енглеском језику. У погледу захтева за упис, поред пратеће административне документације, студентима из Србије је потребан доказ о познавању фламанског/енглеског језика (минимални број поена варира од програма до програма, као и од нивоа студија). Поред тога,  иако је једном од аутора овог текста, због студија бизниса, званичан захтев за упис био и положен тзв. тест САТ, изненађује чињеница да му је тек по положеном тесту накнадно јављено да, иако долази изван Белгије/ЕУ, искуство администрације КУ Лувена говори да српским студентима није потребно полагање посебног теста из математике. Ерго, администрација КУ Лувена цени и признаје српски образовни систем, макар у мери да излази у сусрет ублажавајући појединачне формалности. Стога, иако званичан вебсајт нуди више него довољно информација, слободно се обратите администрацији, која ће вам више него љубазно и у кратком року одговорити на сваки захтев. Једном од аутора овог текста су одговорили на преко 30 мејлова везаних за сам упис у максималном року од 2 дана, што, имајући у виду горепоменути број тренутних, али и будућих, студената звучи импозантно.

Не знате ништа о животу у Белгији ? Не брините се! Мимо самог уписа, КУ Лувен је ту да вам помогне око будућег живота у срцу Европе! На званичном сајту универзитета налази се посебна брошура обима преко 400 страница, која се освежава на годишњем нивоу, а за циљ има да појасни све детаље живота у Лувену од здравственог осигурања, преко спортских и музичких активности до места на којима можете опрати веш. Најбитније - у истој брошури је доступна листа доступних студентских домова са све контакт адресама.

Међутим, ако и даље нисте сигурни око тога шта вас чека у Лувену, универзитет вам нуди и резервно решење! Наиме, приликом самог чина уписа на почетку школске године, сваком страном студенту се додељује особа из међународне студентске службе, која је дужна да самог студента у кратком року упозна са основама система студирања у Белгији, односно живота у Лувену. Такође, сам универзитет организује окупљања  студената, поготово на почетку школске године, како би им почетак живота у Белгији учинио што лакшим.

Обојици аутора овог текста је у просеку требало око месец и по дана живота у Лувену да би се у потпуности навикли на темпо и начин рада на студијама, односно на сам начин живота. У привикавању су им највише помогли академски радници са универзитета - професори и службеници из секретаријата студијских програма. У принципу је бар једна, ако не и више, особа из секретаријата студијских програма задужена за програм на коме се налазите. Тако су за мастерски програм једног од аутора овог текста, на коме се укупно налази 17 студената, задужена чак три службеника из администрације.

Управо на помен мастера је битно нагласити да, поред двогодишњих мастера, Белгија, као и Француска, познаје могућност похађања тзв. мастерских студија I и мастерских студија II. У преводу то значи да након основних студија можете завршити два мастера у трајању од по годину дана. Ипак, овом приликом је битно нагласити да се критеријуми уписа на оба разликују (за мастер II илити тзв. напредни мастер критеријуми су далеко строжији). Међутим, уколико планирате да након мастерских студија упишете и докторске, аутори овог текста вам предлажу да, након завршеног првог мастера, свакако упишете и напредни мастер, будући да се исти незванично рачуна као прва година докторских студија на КУ Лувену.

Што се самог система оцењивања тиче, Белгија познаје скалу од 20 оцена. То значи да вам је неопходна оцена 11 како бисте положили испит. Међутим, ако желите да ,,јурите'' просек, Белгија никако није земља за вас, будући да само 0,2% студената има просек преко 19 (најчешће оцене су 11, 12 и 13, док се 14, 15 и 16 сматрају одличним, а све преко је више изузетак него правило).

Са друге стране, иако су оцене на мастерским и основним студијама исте, интересантно је приметити да се систем рада разликује. На основним студијама систем је сличан оном у Србији - из већине предмета имате завршни испит, који вам се једино рачуна за завршну оцену, док свега неколико испита можете положити преко тзв. полусеместралних и завршних испита (по узору на амерички систем „mid-term“ и „final exams“). Међутим, за разлику од основних студија, мастерске студије су на појединим програмима засноване на другачијим основама. То значи да се на већини њих студенти оцењују током целокупног трајања семестра, те да је завршни испит (писмени или усмени) само круна рада у претходних неколико месеци. Тако је један од аутора овог текста, који је завршио основне студије у Србији, доласком на пост-дипломске у Белгију, био пријатно изненађен чињеницом да ће његов рад, за разлику од ситуације у Србији, бити вреднован од првог дана. Нарочито му је била интересантна чињеница да је његов напредни мастер из европских јавних политика у великој мери заснован на анализи европских јавних политика, односно практичном раду. Тако је сам имао прилике да нпр. из предмета Компаративни јавни менаџмент током целог семестра детаљно изучава систем јавног менаџмента у Финској, чиме је имао прилике да се изблиза увери у предности и мане финског система управљања јавним сектором.

Такође је интересантно поменути да уколико сте раније студирали у Србији, може вас изненадити што белгијски високошколски систем познаје само три испитна рока - јануар, јун и август/септембар. То значи да уколико не положите испите из првог семестра у јануару, односно из другог у јуну, имате још само једну прилику да исте положите у августу/септембру.

Мимо самог образовања, веома је битно напоменути да је Белгија земља у којој су студенти изузетно повлашћени, те да ћете са студентском картицом бити у прилици да остварите бројне повластице (од јефтинијег превоза и намирница до спортских активности). Такође, с обзиром на број студената у Лувену, будите уверени да је друштвени живот више него узбудљив!

Veel succes!