Наша искуства

Студирање на Sciences Po; велики изазов због којег нећете зажалити

30.09.2016.
Аутор текста: Ирина Тарбук | 

Када сам први пут, пре скоро 3 године, отишла на разговор са Сандром Елезовић, одговорном за упис студената на основне студије државних факултета у Француској, нисам веровала да ће ми тај разговор, који је трајао свега 15-20 минута, променити живот. У потпуној конфузији око одабира адекватног програма и услед превеликог броја интересовања које никако нисам знала да спојим у нешто јединствено, села сам на столицу преко пута Сандре, која се, слушајући ме пажљиво, само смешкала, да би на крају отворила фиоку и извадила проспект чувеног француског факултета за политикологију и међународне односе, Sciences Po. Тада сам само рекла:"Склоните то, ја то никад нећу уписати".

Sciences Po је француска такозвана висока школа која студентима основних студија нуди једно веома широко и изузетно корисно образовање из скоро свих друштвених наука: од права, економије, историје, социологије и политичких наука па до предмета који су везани за културу и уметност. За некога ко још увек није сигуран чиме тачно жели да се бави касније, основне студије на Sciences Po су заиста прави избор. Програм траје 3 године, с тим што се прве две године проводе на регионалним кампусима (којих има 7) а трећа година подразумева обавезну размену са неки иностраним факултетом са којим Sciences Po има сарадњу.

КОНЦЕПТ И ОРГАНИЗАЦИЈА ОСНОВНИХ СТУДИЈА

Сам факултет у оквиру основних студија подразумева 7 регионалних кампуса (Campus de Reims (програм Европа-Северна Америка и програм Европа-Африка), Campus de Menton (Блиски Исток), Campus de Dijon (Централна, Источна и Југоисточна Европа), Campus de Paris (само за мастер програме), Campus de Havre (Азија), Campus de Poitiers (Јужна Америка), Campus de Nancy (Француска-Немачка)) који се разликују по ужем фокусу студија: да ли ће предмет истраживања и детаљнијег проучавања бити на пример Северна Америка, Африка, Европа, Азија. Стога сваки кампус има неки део света на који се уже фокусира, иако суштински одређени главни предмети су исти за сваки кампус попут економије или права. Још једна велика предност је што за поједине предмете, осим предавања постоје и семинари илити вежбе, на којима се градиво прелази поново и студенти су више него добродошли да учествују у размени идеја и мишљења

УПИС

Упис на саме студије, као и критеријуми уписа, доста зависе од кампуса за који се студент пријављује, што поготово важи за ниво језика. Међутим, иако сами кампуси могу тражити одређени ниво или француског или енглеског или немачког језика, неопходни услови за упис су оквирно исти. Процедура за упис на основне студије састоји се из два дела. Први део јесте слање пријаве преко сајта факултета и која се састоји од писања CV-ја и мотивационог писма, затим неопходно је послати оцене прва три разреда гимназије као и оцене из првог полугодишта четврте године. Такође су неопходне минимум две препоруке професора из школе. Мотивационо писмо и његов садржај зависиће од кампуса који студент изабере. Уколико кандидат прође овај део процедуре, следи одлазак на интервју пред комисијом, који је уједно и најважнији део пријаве. За разговор је немогуће у потпуности се спремити, пре свега зато што тип питања које студент може добити је огроман и варира значајно. Генрални савет би био читање редовно новина, поготово оних које покривају регију или област кампуса на који студент жели да се упише. Уз то, препоручљиво је познавање основних међународних институција, њихову организацију, затим историју области или регије жељеног кампуса, и најважније, бити увек у току са актуелним дешавањима у свету.

ЗАШТО САМ ОДАБРАЛА РЕМС?

Програм Европа-Северна Америка у Ремсу одабрала сам првенствено зато што сам хтела да да променим перспективу и мало боље упознам начине на који су Европа и Северна Америка повезане, не само историјски, већ и политички. Програм даје сјајан темељ и фундаментална знања о трансатлантским интеграцијама али и из предмета као што су економија, међународно право, социологија.

КАКО ЈЕ ЖИВЕТИ У РЕМСУ?

Ремс је мали град са пребогатом историјом мада за некога ко долази из метрополе може бити помало досадан, али студентска атмосфера на кампусу апсолутно надомешћује ту чињеницу. Кампус је стара зграда, опремљена и потпуно адаптирана за студенте. Осим бројних студентских организација и удружења, постоје и многобројне радионице и спортске активности. Камппус функционише као колектив, као једна велика породица где се сви међусобно помажемо и једни друге вучемо напред. Што се тиче живота, током прве године већина страних студената се опредељује за студентске резиденције (Residium, Quai 207, Crous) док већ крајем прве године велики број студената тражи стан и цимере за наредну годину. Додатну погодност за стране студенте чини и помоћ за смештај, такозвани CAF , који може значајно умањити трошкове станарине. Чињеница да је брзим возом Ремс удаљен свега 45 минута од Париза додатна је погодност.

Што се тиче обавезне размене у трећој години већина студената са трансатлантског програма се опредељује за Сједињене Америчке Државе, Велику Британију или Канаду, али то не значи да није могуће остати у континенталном делу Европе или чак променити потпуно део света (Африка, Азија, Аустралија).

Студирање на Sciences Po је велики изазов за сваког младог перспективног човека. Много рада током семестра, константне обавезе, велики број задатака. Међутим, то је једно предивно искуство које те промени као особу. постанеш јачи, добијеш самопоуздање и не плашиш се да кажеш своје мишљење на добар и аргументован начин. Факултет отвара потпуни простор студенту да се изрази, да покаже своје идеје, али је и ту да га усмери и научи. Поврх свега, чињеница да ће са вама студирати људи из свих крајева света који су ту, као и ви, са сличним жељама и амбицијама чини студирање још угоднијим.и богатијим. Укратко, велики изазов али због којег никада нећете зажалити!