Наша искуства

Шта вас то очекује тамо далеко?

09.10.2016.
Аутор текста: Јелена Матић | 

Када завршите сву папирологију за факултет и остане неколико дана до путавања, листа особа са којима треба да се поздравите се повећава, списак неопходних ствари које треба понети је већ прешао очекивано, а мисли које вам пролазе кроз главу су шаренолике, баш као телевизијски канали: од комедије и трагедије, преко неког авантуристичког трилера, па до оног америчког тинејџерског филма. 

 

Како бисмо вам бар мало помогли, даћемо вам неколико савета сналажење у првим данима боравка у новој средини.

Шта вас то очекује тамо далеко?

Уколико студирате на енглеском језику, а живите у Италији, немојте да се заваравате да ћете тек тако научити италијански језик. Како бисте га потребно је да се крећете у друштву локалаца, записујете нове речи, покушавате да читате рекламе на улици, слушате музику на том језику... Сваки труд се рачуна као степеник до врха.

Драге даме, постоји једно златно правило, а то је да је куповина након доласка лакша него паковање пре путовања. Знамо да имате неколико пари омиљених ципела, па и ону хаљину коју сте носили на матурској вечери, и ону што сте је носили на рођендану прошле године, али кофер је ограничених димензија. Свакако, када се на крају када се преселите у нову средину, упознате нове пријатеље, променићете и начин размишљања и облачења. Већина ствари које су вам узроковале главобољу пре паковања, неће ни изаћи из вашег новог ормана јер ће их преплавити нове. А опет, баш нека црна хаљина коју нађете веома повољно постаће ваш омиљени нови комад одеће! И реците, мамама, да све то што имамо у Србији, сигурно постоји и у иностранству.

Будите спремни и на питања да ли у Србији имамо мобилне телефоне, славимо рођендане, имамо куће од цигле. И да, многи ће Србију у почетку мешати са Сибиром или Сиријом, а онда ће је препознати на помен Југославије.

Затим, постојаће тај неки осећај носталгије због кога током првих месеци нећете бити сигурни шта је то кућа. Да ли је то тамо где сте оставили неке успомене упаковане у кутије или место где стичете нове? Све је то сасвим нормално. Немојте да вас плаши. Како би вам олакшали такве моменте, прочитајте наше савете како се лечи носталгија.

Још једно златно правило је да што више истражујете и упознајете нове људе то ће ваше школовање у иностранству бити богатије! Свако ће вам пренети неко своје искуство, дати савет, баш као што и ми радимо, али на крају је увек лепше када кројите сопствену причу! 

Надамо се да ћете неке од страница ваше приче поделити и са нама. До тада вам желимо да газите сигурним кораком и верујете у своје циљеве!