Наша искуства

Студирање у Немачкој- Технички универзитет Кемниц (Technische Universität Chemnitz)

11.10.2016.
Аутор текста: Марко Ивановић | 

 Када говоримо о студирању у Немачкој, неопходно је да будемо свесни свима добро позната три стуба на којима почива Немачко друштво, а то су: ред, рад и дисциплина.

Основни предуслов за студије у Немачкој јесте бити свестан чињенице да је то земља заснована на овим стубовима, и да је за просперитет, напредак али и егзистенцију неопходно усвојити сва три. Сходно  томе ове особине прожимају и немачки образовни систем, који је један од комплекнијих у европи али и у свету.

У овом тексту бавићу се високошколским системом школовања. Покушаћу да представим основне појаве и процесе у немачком високошколском образовном систему, изазове који се постављају али и повољности које нуди.

Систем школовања у Немачкој је доста комплекснији у поређењу са системом школовања у Србији стога је тешко направити паралелу између неких образовних институција. Високошколске институције највишег ранга су универзитети. Немачки универзитети добро су рангирани на светским ранг листама, а најбоље у техничким наукама и економији. У Немачкој постоје и такозване високе школе (Hochschule). Мада нису цењене као универзитети исто припадају високошколском систему.

Студије у Немачкој почињу, као и свуда, одабиром универзитета и апликативним процесом. При одабиру универзитета од велике помоћи су веб сајтови универзитета, на којима су доста детаљно и са великом прецизношћу описани програми на факултетима.

Што се тиче апликативног процеса, не постоји одређени шаблон који важи за све универзитете у земљи, већ зависи од универзитета до универзитета. Ипак апликација за велики број универзитета одвија се преко интернет платформе Уни Асист( UNI Assist), док се за остале универзитете апликација ради директно на веб сајту факултета. Поред интернет апликације, потребно је документа послати и поштом.

Документа која су најчешће потребна јесу сведочанства из средње школе, аутобиографија и као најважнија јесте потврда о знању немачкој језика, која узима примат у односу на све остале делове апликације.

Следећи корак, јесте почетак студија и селидба у нову државу. Предуслов за студије јесте наравно живот у новом граду. Постоји неколико опција за живот студената у Немачкој. Прва је наравно студентски дом, друга је изнајмљивање стана, и трећа, можда и најпопуларнија је такозвана стамбена заједница (Wohngemeinschaft, WG), где више људи дели један стан. Цена собе варира у зависности од неколико фактора. Неки од фактора су локација, величина града, опремљеност стана. У кирију су често укључени и вода, грајање, интернет и остале комуналије. Станови и собе у Немачкој су углавном ненамештени, те је неопходно купити, или изнајмити намештај. Цена собе варира од EUR 200 у мањим местима, до EUR 400,500 у већим местима.

Школовање у Немачкој је бесплатно, тако да су једини трошкови заправо они егзистенцијални.

Уз уписнину која се плаћа по семестру, добија се низ повољности као што је бесплатан градски превоз. Што се тиче живота, али и студија, важно је напоменути да систем, мада некад делује изузетно компликовано, ипак ради за вас.

Мој студетски живот почиње у граду Кемниц, где студирам економију. Кемниц се налази у држави Саксонији. Студије економије у Немачкој су посебно занимљиве јер на економском факултету има најмање страних  студената. Велики број немаца је заинтересован да своје место на тржишту рада потражи у финансијском систему Немачке. Због тога је важно напоменути да економија у Немачкој није наведена као дефицитарно занимање, што значи да је са завршеним економским наукама теже пронаћи посао него са завршеним машинским факултетом.

Упркос тој чињеници желео сам да стекнем знање о економским наукама управо у земљи која има најјачу економију у Европи. По мом мишљењу када неко жели да се бави економијом јако је важно да научи да „живи економију“. Немачка је земља која своје грађане приморава на то, кроз најситније аспекте друштва, од градског превоза и куповине у супермаркету па све до бављења бирократијом.

Технички универзитет Кемниц, на ком студирам, где се студентски живот одвија углавном на кампусу факултета. Ту се налази библиотека, амфитеатри, ту се налази менза, просторије за слободне активности.

Што се академског дела студија тиче, студетске обавезе углавном се деле као и у Србији, на предавања и на вежбе. За вежбе је потребно попунити онлајн пријаву јер је број људи који могу да присуствују вежбама ограничен.

Као и на већини светских факултета, и на овом постоји платформа преко које студенти обављају сву потребну комуникацију са факултетом. Преко платформе се пријављују за вежбе, предавања, семинаре, преко платформе се пишу мејлови професорима итд. Оно што ми је олакшало почетак студија јесте студентска служба, која је увек била на располагању за сва питања и недоумице које сам имао током свог борава на факултету.

Препоручио бих студије у Немачкој свакоме ко је вољан да се кроз академски изузетне студије дисциплинује и кроз послован, али с' друге стране пријатељски настројен однос према факултету који систем намеће стекне вештине које ће, без сумње, бити од неизмерног значаја на преплављеном и захтевном тржишту рада.