Наша искуства

Студирање у Аустралији

01.11.2015.
Аутор текста: Тарас Стојковић | 

Аустралија је држава која се састоји од континенталног дела као и од многих острва која су у њеном саставу. Ова држава је шеста земља у свету по величини и има веома јединствену историју, културу и географију. Постоји 6 држава и 2 територије у Аустралији и то су: Нови Јужни Велс, Квинсленд, Викторија, Западна Аустралија, Северна територија, Тасманија и Јужна Аустралија.

Исто тако постоји низ разлога због којих би требало размислити о студирању у Аустралији. Аустралија заправо има неке од најбољих светских универзитета. Уколико погледате списак најбољих сто универзитета на свету, наићи ћете на податак да је чак 7 од њих у Аустралији.

Трошкови живота у Аустралији не разликују се много од трошкова у другим развијеним земљама и чак шта више доста су нижи у поређењу са Британијом. Трошкови живота у урбаним областима као што су Сиднеј или Мелбурн нешто су виши, али и даље не одскачу много од трошкова у другим развијеним градовима.

Аустралија је земља која велику пажњу придаје свом образовном систему па је у складу са тим и врло лако доћи до прaвих информација. Приликом доношења одлуке о студирању у иностранству, у овом случају је то Аустралија, јако је битно имати и информације на основу стеченог искуства некога ко је кроз исти процес већ прошао.

За станарину у студентском дому је потребно издвојити $200 до $250 недељно. Ако се држимо такве рачунице онда је боља опција изнајмити двособан стан заједно са неким и за исту суму новца живети у далеко бољим условима него у студентском смештају. Једнособан стан може да се нађе од $250 па на више. Висина кирије варира у зависности од града као и од области у самом граду у којој се стан изнајмљује. Поред кирије , за храну је неопходно издвојити између $100 до $200 недељно по особи.

На факултете се може аплицирати директно, путем веб сајта изабраног факултета, а постоје и разне агенције које се баве овом проблематиком. Цена апликације углавном зависи од факултета. За студенте који су прошли процес селекције на факултету, следећи корак је да аплицирају за визу, и тај сам процес је углавном рутина, с обзиром да је студент већ испунио све захтеве факултета.

OSHC (Overseas Student Health Cover) је обавезно имати пре аплицирања за визу. Постоји више компанија које пружају ово осигурање и могу се потражити на интернету. Из свог искуства Allianz Insurance сам платио $850 за две године и покрива 80% трошкова који се у случају потребе плаћају унапред из свог џепа, а потом паре враћају назад. Постоји и опција да се плати пуно осигурање које покрива све могуће опције и кошта око $2500.

Током трајања семестра, дозвољен је рад од 20 сати недељно, док за време распуста нема никаквих ограничења. Школска година почиње почетком марта или крајем фебруара и први семестар се завршава крајем јуна.

Стипендије је могуће добити од факултета, али вероватно неће покривати већину школовања. Постоје разне стипендије које пружају државне институције, али за њих се треба борити , радити истраживања и бити међу најбољим студентима. Студирање за међународне студенте је веома скупо и износи око $25000 годишње без икаквих осталих трошкова. Поред студирања на факултетима, постоје разне институције које пружају разне курсеве и знатно су јефтинији. Новчани фонд који је намењен интернационалним студентима по основу стипендија износи више од 250 милиона долара на годишњем нивоу.

Друштвени живот у Аустралији је за Србе веома лош. Јако је мало Срба који су сачували блискост са својом домовином, породичне вредности, као и начин живота у Србији. Већина разговара енглески међусобно, а деца која су се родила у Аустралији готово да не знају скоро ништа о свом пореклу. Ипак, постоје веома мале шансе да се упознају Срби који су упућени у своју домовину и да са њима имате пријатну конверзацију и леп провод. Све у свему, препоручујем свима да посете Аустралију, јер ће тамо видети ствари које не постоје нигде другде, попут коала и кенгура.