Стазама српске културе

OSSI

Место одржавања: Света Гора ; манастир Хиландар

Датум одржавања: У летњим месецима

 

Традиционално група чланова ОССИ посећује за време летње паузе Свету срспску царску лавру манастир Хиландар где заједничким радом, трудом и дружењем негује културно-историјску заоставштину на Светој Гори.

Захваљујући залагању бившег председника ОССИ  Милутина Станисављевића као и њеног члана Миленка Пилића, организација је стекла поверење хиландарске братије којој изузетно прија посета наших чланова тако да смо врло радо виђени гости.

Припреме за саму посету захтевају доста труда и обазривости али крајња добит је свакако немерљива. Догађај који се једном доживи, на месту где се стварала српска историја, остаје дубоко урезан у памћење полазника који се врло радо враћају.

Сам пројекат је замишљен као избор кандидата, који пролазе одређену селекцију, добијају задатке и припремају се за пут. Боравак у манастиру верло је специфичан и представља вид тотално нове средине за полазнике. Аскетски начин живота у неку руку прија посетиоцима самим тим што су ограничени од свакодневних активности и стреса са којим се срећу изван територије Свете Горе.

Након самог доласка у манастир полазници су подељени на више мањих група који испуњавају одређена послушања где учествују у разговорима са монасима, размењују искуства и међусобно упознају са осталим члановима групе.

Пошто посета ОССИ има званичан статус, током боравка имамо и пријем код архимандрита манастира господина Методија Марковића под чијим благословом овај пројекат функционише.

Ризница и манастирска библиотека, које обилују реликвијама неизмерне вредности, су такође доступне нашим члановима.

Осим посете манастиру Хиландар, у програм је укључена и посета једног од деветнаест преосталих манастира као и успињање на највиши врх Атоса 2033m.

Ми смо група која наведено жели да доживи.