Обележавање Дана државности

OSSI

Пројекат обележавања Дана државности Републике Србије представља жељу ОССИ да своје чланове у иностранству укључи и мобилише у циљу промоције Србије. Циљ је да успоставити системски рад како би се промоција подигла на виши, професионалнији и учинковитији ниво.

 

Поучени искуством од прошле године, када смо у сарадњи са Пексим фондацијом, Британско-српском привредном Комором и уз финансијску подршку Управе за дијаспору реализовали пројекат „Партнерство ка младим у Великој Британији“, постигавши завидне резултате и похвале од успешних професора, ОССИ је поставио циљ да на тој основи треба даље градити кроз мултипликацију догађаја поводом прославе дана државности у иностранству.

 

Пројекат „Дан државности“ предвиђа прославу која ће се синхронизовано реализовати у четири огранка ОССИ-ја:
1. ОССИ Париз

2. ОССИ Белгију

3. ОССИ Холандију

4. ОССИ Уједињено Краљевство.

 

Имајући у виду да се наредне године обележава 160 година од рођења Николе Тесле намера је да сва четири догађаја посветимо Николи Тесли.

 

Након успешног пројекта „Партнерство ка младима у Великој Британији“ 2015. године ОССИ је стекао значајно искуство (нарочито у Великој Британији). Пројектом „Дан државности“ обједињени су претходних догађаји у једно-дневни догађај на којем ће предавање и коктел бити усмерени кроз призму Тесле као родољуба и научника.

 

Догађаји су планирани да се реализују кроз две тематске целине:

 

Прву целину представљаће предавање угледних професора и познавалаца Теслиног рада о Теслином доприносу промоцији Србије у свету. У фокусу је „Тесла као Србин и родољуб“. Теслино родољубље и његова борба да себе представи увек као Србина а своје резултате ако светске али и српске мање су познати широј публици, чак и домаћој. Посебан фокус прве целине је на Теслином доприносу просвети у Србији. Приликом једине посете Тесле Београду желео је да се састане једино са Краљем Александром Обреновићем и Министром просвете и због тога је неопходно истаћи едукативни карактер и осећај Теслиног дела.

 

Друга тематска целина догађаја биће мастер час (master class) о иновацијама и новим технологијама. Нагласиће се прво Теслина улога – овог пута „Тесле као научника“. Предавања ће одржати водећи професори роботике, информационих технологија, електротехнике као и представници иновативних компанија, сви изабрани адеватно тематици и локалном контексту.

 

У свакој зељми и универзитетској средини где ће догађаји бити одржани, сам програм ће бити прилагођен најадекватнијим везама које се могу пронаћи између програма и локалног становништва, академске заједнице и српске дијаспоре, како би се постигао највећи ефекат.

 

Сви догађаји ће се одржати на локалном језику или на енглеском у зависности од околности.