Регионални систем ОССИ

OSSI

Пројектом „Успостављање регионалног система ОССИ“, алумнисти и студенти ОССИ-ја допринеће младима стварањем још једног система који ће помоћи младима, сада из целог региона, да се умреже и раде заједно на успешном, међузависном нивоу и упућени једни на друге. Овим ће ОССИ, преко алумни професионалаца унети активности у области економске сарадње и сарадње у култури и информисања. У погледу информисања водећу улогу ће изнети студентски део ОССИ-а. Тиме ће ОССИ на студентском нивоу, ОССИ на професионалном нивоу и ОССИ на регионалном нивоу створити додатну вредност кроз стварања једног сасвим новог система сарадње младих у јачању идентитета, очувања српске културне баштине на територији читаве бивше Југославије и радити на мобилности младих.

 

Реализацијом пројекта ОССИ ће имплементирати три значајна догађаја на 3 кључне теме и уједно успоставити 3 нове канцеларије и именовати три координатора у срединама (бившим југословенским републикама и територији под протекторатом УН-а – Косову и Метохији) где ОССИ сматра да још није време да се отворе канцеларије (или није неопходно још увек) и заједно са младима из региона поставити и имплементирати њихов акциони план рада (у три области од којих ће свака од канцеларија бити водећа у једној: 1. „економско повезивање и предузетништво младих Срба из региона“ - Бања Лука; 2. „српско кутурно наслеђе“ – К. Митровица; и 3. „регионална информативна мрежа младих Срба“ и централа регионалне мреже – Ниш. Све канцеларије ће радити заједно на сви трима темама, широм бивше Југославије) током пројекта и након његовог завршетка, на одрживом нивоу. ОССИ ће ово реализовати у тесној сарадњи са локалним самоуправама, како би се успоставио „власнички“ идентитет и омогућио одрживост.

 

Подршком овом пројекту Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону добиће не само резултате у области у којој нам је као нацији очајнички потребна – јачању младих у региону и њихових успешних веза и сарадњи од економије до културе и будућности, већ ће бити и активни део једне шире коалиције актера (од локалних самоуправа до институција у суседству) и њеног заједничког успеха. 2. Јачање сарадње и са институцијама и са организацијама у Србији и региону је у темељу овог система, а као кров свега пројекат види Управу за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

 

Пројекат је програмски, плански и имплементационо веома прецизно постављен и због узимања у обзир свих процеса, сазревања током припрема и решења, одабира најадекватнијих људи за систем, као и тога да га шири пројектни тим бесплатно реализује, и потребног времена које пројектни тим треба да издвоји на његовој успешној реализацији, пројекат је распоређен за реализацију у периоду од почетка јануара 2016. године до половине октобра 2016. године.