Вести

ОССИ на Регионалном форуму младих лидера 2016

27.11.2016.

 

Како ОССИ расте, разија своје гране интересовања, ОССИјевци улажу доста времена, труда, и пажње у разне активности. Прошле недеље, ОССИ је имао част да организује панел на Регионалном форуму младих лидера. Поводом овог догађаја, Александар Јаковљевић поделио је своје искуство.

 

 

”Прошлог уторка, имао сам привилегију да модерирам панел под називом „Balkan Brain Gain“ у склопу Регионалног форума младих лидера који је организовао Европски покрет у Србији Нови Сад и Београдски фонд за политичку изузетност. Догађај је окупио младе, квалитетне људе из земаља региона како бисмо на једном месту дискутовали о заједничким проблемима, прошлости али и новим могућностима и заједничкој будућности. Окупило се око 200 људи који су имали прилику да слушају феноменалне говорнике попут Владимир Костића, председника САНУ, Франца Боговича, посланика у Европском парламенту, Проф. Дејана Јовића са Факултета политичких наука у Загребу и Београду, партнере из CIRSD-a, али и једног од наших оснивача, Вука Јеремића, који је указао на велику могућност међуреигоналне сарадње.

 

За разлику од већине других панела, ОССИ је организовао јединствен панел. Желели смо да се фокусирамо на позитивне приче, на будућност младих у свим земљама региона. Имајући у виду да се наш фокус лагано помера ка подстицању повратка у Србију, желели смо да на једном месту окупимо повратнике предузетнике и да на њиховом примеру покажемо да постоји велики простор за омладину у нашим земљама. Говорници нашег панела били су: Владимир Прокоповић из Лесковца, Анте Лучић из Загреба и Редон Скикули из Тиране,  који су својим примерима показали да је могуће остварити своје снове на Балкану.

 

 

Уместо да причамо о сукобима између наше три земље, било ми је задовољство да модерирам панел са тројицом успешних младих људи који своју будућност виде код куће. Представили смо њихове приче и након тога дискутовали о разлозима за одлазак али и за повратак кући. Желео сам да нагласим важност институционалне подршке која је и даље неопходна како би се повратак омасовио и драго ми је да смо се сви сложили да је неопходна већа ангажованост државе ради подстицања „прилива мозгова“.

 

Након панела, добили смо позитивне реакције, тема панела оставила је велики утисак на остатак учесника. Наш велики пријатељ, председница BFPE-ја Соња Лихт је цитирала нашег панелисту Анту Лучића у свом завршном говору уз коментар да је наш панел био веома садржајан и прави подстрек свим младима на Балкану да је могуће градити своју будућност овде као и нашима у иностранству да се врате у своју домовину.

 

 

За крај, користим прилику да се захвалим још једном организаторима који су нас позвали и омогућили нам да представим нашу организацију и нашу мисију младима на Балкану. Драго ми је, што смо успели да нашим панелеом  укажемо и макар за кратко да подстакнемо на размишљање о томе колико је важан повратак младих и колика је заправо одговорност државе у томе.”