Вести

ВРЕДНОСТИ КОЈЕ МИНХЕН НУДИ НАШИМ СТУДЕНТИМА

30.11.2016.

Немачка има дугу традицију у образовању – најстарији универзитет је основан 1386. године у Хајделбергу. Уколико као критеријум поставимо образовање, у томе Немачка заузима висок и посебан положај, чувена по врхунском квалитету њених универзитета , а позната још и као земља песника и великих мислилаца у срцу Европе.

Минхен има високу оцену од стране наших студената који су одлучили да своје високо образовање тамо започну или наставе. Али, према статистичким подацима, српских студената нема у великој мери на њиховим универзитетима. Ако упоредимо градове Беч и Минхен – заиста се може рећи да се висока стопа наших студената пре одлучује за студирање и живот у Бечу, што можда због близине матичне земље или због већ високе концентрисаности наших студената, па самим тим и због лакшег уклапања у саму средину. Међутим, не можемо према процентима одласка наших студената у Беч узети здраво за готово да је разлика и у квалитету школовања и самог живота огромна у односу на Минхен . Наиме, позитивна искуства наших студената у Минхену то и потврђују и збуњено се питају: зашто нас тамо нема толико ?

Можда сам одлазак у Немачку делује веома збуњујуће, битка са папирима коју студент води све док коначно не оде, али заиста вреди. За студирање у Немачкој потребна је виза, за чији се захтев подноси немачкој амбасади у Београду. Велику подршку за студирање у иностранству пружа Немачка служба за академску размену која се и бави управо финансијском подршком међународне сарадње универзитета. Немачки универзитети су скоро па бесплатни, што се такође односи и на наше студенте.  На снази је измена закона, тако да у региону Минхена, школарина на годишњем нивоу износи 111е.  Као и за одлазак у сваку земљу, потребно је и знање немачког језика, али свакако је и комуникација на енглеском језику могућа, јер висок проценат људи у Немачкој говори енглески језик.

Живот у Немачкој је доста повољнији у односу на живот у другим западноевропским државама, универзитетски веома привлачним нашим студентима као што је Велика Британија или Француска. Минхен је приступачан нашим студентима, поготово ако узмемо у обзир и то што наши студенти уз студентске визе могу да добију и радне дозволе. Наравно, највећи трошкови одлазе на уобичајене ствари попут стана ( потражња је највећа за домове, али исто тако многи живе и у становима са цимерима ), храну и остале неопходне ствари.

Иако Минхен важи за један од скупљих градова у Немачкој, ствари које су потребне нашим студентима су доста повољније и чак у односу на сам Београд. Невероватно привлачне су и сезонске распродаје, храна врхунског квалитета немачке производње, а опет доступна за студентски џеп. Октобарфест који се сваке године одржава од 1810. чини овај град  атрактивним и чувеним по добром пиву, тако да је, не мање важно истаћи и добру забаву, коју свако када осети разбија предрасуде о ''хладним Немцима '' . Културне знаменитости које красе Минхен срж су европске историје 20. века, чине овај град посебним и поред осталог сврставају га у места која заиста вреди посетити.

Свакако реч је о једном идиличном граду где студенти могу пронаћи  мир, квалитетно образовање али и добру забаву– за сваког по нешто.