Вести

Дани српске културе у Бечу

10.02.2017.

Средину јануара месеца, обележила је манифестација Дани српске културе у Бечу, која је организована  у сарадњи огранка ОССИ Беч и Универзитета у Бечу, под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и са Србима у региону, Министарства спољних послова Републике Србије.

 

 

Почетак ове манифестације обележило је предавање, на којем су окупљени имали прилику да се упознају са богатом историјом наше земље. Приповедачи узбудљиве историјске приче били су историчари Златан Стојадиновић и Марко Сарић.

Наког тога организована је тура „Стазама славних Срба“. Заинтересовани су имали прилику да  виде прву српску штампарију, куће Вука и Доситеја, а након тога и како то изгледа православна црква, како српска тако и грчка.

 

Поред српских студената који су сазнали нешто ново али и допунили знање о историји Срба, овим данима присуствовао је и велики број страних студената, за које је вероватно најзанимљивија била радионица о ћирилици.

”Пројекат Дани српске културе је у Бечу успешно спроведен и наишао је на врло позитивне критике. Мени је припала част да заједно са Сузаном Миловановић одржим радионицу о ћирилици која се толико допала учесницима да су обећали да ће од сада више писати  и вежбати ћирилицу. По мом мишљењу, овакве пројекте треба спроводити редовно, јер је неговање српског језика и српске културе витално, не само за очување традиције српског народа, већ и за промоцију Србије у иностранству.”, изјавила је Весна Шпирић, једна од модератора ове радионице.

Овај више него успешан пројекат је био извандредна прилика да се наши студенти приближе матици, али и да на још један начин промовишемо Србију, њену културу и традицију, која залужује да буде знана широм света.

Честитамо огранку ОССИ Беч на организацији овог пројекта!