Вести

Balkan Youth Forum

05.03.2017.

Сусрет младих успешних људи, студената, професора али и амбасадора са Балкана обележио је први Balkan Youth Forum одржан у сарадњи Организације српских студената у иностранству и Јејл Универзитета.

На самом почетку, форум је отворила председница локалног огранка ОССИ Америка, Тијана Станић.

“Велико ми је задовољство да смо мој организациони тим ОССИ Америка и ја успели да остваримо своју идеју окупљања заједнице западног Балкана у Америци кроз Balkan Youth Forum. Нашој иницијативи су се одазвали изванредни говорници и част ми је да смо баш на мом универзитету Јејлу покренули дискусију о изазовима нашег региона и будућности младих на Западном Балкану.”, изјавила је Тијана, студенткиња треће године Јејл Универзитета.

Поред наших веома успешних младих људи, студената и пофесора  са чувених америчких универзитета попут Харварда, Џон Хопкинс-а и Јејла, овај догађај је посебно увеличан доласком Њ.Е. српског амбасадора у Америци Ђерђа Матковића и македонског амбасадора Васка Наумовског.  За 6 сати колико је конференција трајала, одржана су четири панела.  

Први, амбасадорски панел модерирао је Томас Грахам, главни професор Источно- Европских студија на Јејл Универзитету. Српски амбасадор Ђерђ Матковић је честитао Организацији српских студената у иностранству и рекао да је одушевљен организацијом догађаја “који је посвећен будућности Балкана”.  “Догађаји овог типа и његови млади учесници доприносе томе да земља постане још просперитетнија.”  Македонски амбасадор је истакао: “Надам се да ће Balkan Youth Forum постати традиција на Јејл Универзитету. Догађаји овог карактера омогућавају да се чује глас младих и дође до размене знања.”

Саша Топерић, директор Иницијативе Медитерана у Центру за Трансатланске односе и модератор другог панела који  је за главну тему имао улогу културног наслеђа на Западном Балкану, рекао је да сви заједно морамо да се боримо против клишеа и стереотипа који су често везани за наш регион и да нам снага културног наслеђа итекако може помоћи у томе. У дискусији са академицима из Србије, Босне и Албаније, причало се о честом одласку младих са Балкана али и како млади који оду из регије могу касније да допринесу својим земљама. Као закључак након другог панела констатовано је да се ”културне разлике не требају толерисати, већ разумети, уважити, прихватити, обгрлити.”

Последња два, каријерна панела успела су да окупе младе људе са Балкана који су дипломирали на универзитетима попут Харварда, Јејл-а, Columbia Business School и  који тренутно раде за чувене конслутантске фирме. Панелисти су поделили начине на које су стигли до позиција на којима су данас и охрабрили студенте да прате своје снове. Окупљенима су дали о савете како да да у потпуности искористе могућности које им пружају амерички универзитети.  Ричард Лукај, оснивач Америчког Универзитета на Косову, и један од учесника четвртог панела који је дискутовао начине на који млади са Балкана могу да допринесу земљама одакле долазе, рекао је да је дубоко дирнут организацијом овог догађаја. Напомено је да до сада као Албанац никада није имао прилику да буде позван од стране српске организације да учествује на сличном догађају.

Председник Организације српских студената у иностранству, Александар Јаковљевић, након форума, поделио је своје утиске:

 ”Поносан сам што смо организовали догађај на највишем културолошком и цивилизацијском нивоу. Разбили смо предрасуде о Балкану као региону проблема и бунтовника и показали да Срби, Албанци, Македонци и сви други народи Балкана могу да заједно седе и дискутују о заједничким проблемима. Посебно сам захвалан амбасадору Матковићу и амбасадору Наумовском који су отворили Форум и били нам подршка у реализацији пројекта.”

Сигурни смо да је ово само један у низу форума и радујемо се следећој посети Јејлу и пројекту ОССИ Америке!