Вести

Московски државни институт међународних односа

28.03.2017.

Московски државни институт међународних односа (МГИМО) је један од најпрестижнијих универзитета у Русији, а и у свету- тзв. 'Руски Харвард', како га је прогласио Хенри Кисинџер. Основан је 1944. и налази се под контролом Министарства иностраних послова Русије. Диплома овог универзитета јако се цени и најпожељнија је на тржишту рада у Русији.

Уколико похађате овај универзитет учићете од најцењенијих људи из области међународних односа,а то су често бивши или садашњи министри и амбасадори, власници великих компанија или успешни адвокати. Свакако по завршетку студирања одатле излазе најпрофесионалнији и најученији људи,спремни за неке од највиших државних позиција. Неки од гостујућих професора су: Бан Ки-Мун, Никола Саркози, Жак Ширак, Марти Ахтисари, принц Алберт од Монака и још много њих. Једни од најуспешнијих и најпознатијих људи који су потекли управо са овог универзитета су: Лавров, Ћуркин, амбасадор Русије у Србији Чепурин, Мирослав Лајчак, Ирина Бокова, затим председних Азербејџана Илхам Алијев и многи други.

МГИМО броји око 6000 студената и просечна школарина износи око 4700 евра. Студенти овог универзитета претежно су руске националности и лако се примети странац међу њима. Такође тип студената варира од синова и ћерки разних светских државника и дипломата до Руса из унутрашњости са великим бројем бодова на пријемном испиту. Од 1990. године овај универзитет се проширио своје поље подучавања на још неке гране као што су менаџмент, право, новинарство, економија итд. Познати су по Студентском савезу који организује бројне интересантне догађаје као што су такмичења у лепоти,певању, спортска такмичења, журке, волонтрирање, итд.

МГИМО има много тога да понуди студентима, као на пример 4 студентска дома доступна свим студентима овог универзитета, као и веома добро опремљена библиотека са више од милион наслова на бројним светским језицима. Такође је загарантована здравствена заштита на модерној клиници од стране специјалиста у свим медицинским пољима. Спортистима је обезбеђена теретана са личним тренерима, олимпијски базен,терени за кошарку, одбојку, тенис, стони тенис, рвање, стадион за фудбал, хала за клизање, итд.

Ректор МГИМО, изванредни амбасадор, члан РАН, као и доктор политичких наука, професор Анатоли Торкунов наглашава како је улога овог универзитета да створи стручњаке образоване по међународним стандардима који ће на прави начин водити Русију ка правом путу. МГИМО се поноси тиме што је одатле са дипломом, поред руских, изашао и велики број страних студената, из преко 60 земаља света. То је једини универзитет уписан у Гинисову књигу рекорда због тога што се на њему подучава 56 светских језика.

Студент из Србије који је имао прилику да студира на овом универзитету Александар Тодоровић, каже: 'бити студент на МГИМО јесте престиж и то се осети већ првог дана јер традиционално прво предавање првој години држи министар спољних послова Русија Сергеј Лавров, а пре пар година је на прослави 70 година МГИМО један од гостију на церемонији у Кремљу био и Владими Путин који се обратио гостима и посебно нагласио важност и квалитет МГИМО-а.'

Александар је нагласио да се посебно цени и истиче дисциплина. Опхођење професора према учењу, писању домаћих задатака и посети предавања је веома ригорозно. Код нас познат појам 'вечног студента' не постоји јер су студенти у обавези да све испите положе у року и за сваки испит имају по три шансе да положе, у супротном се обнавлља цела година. Систем оцењивања креће се од 0% до 100%, а 60% је потребно за пролазну оцену. По мишљењу се студенти лако навикну на овакав систем и сматра да је теже завршити факултет у Србији него МГИМО.