Вести

Биографија Бориса Шеварике

06.07.2017.

Борис Шеварика рођен је 31. јула 1997. године у Београду. Категорички је одбио да иде у обданиште. Уз тог разлога највећи део свог детињства провео је с баком и деком и бакином сестром. Они су морали да га чувају.

Завршио је Основну Школу Драгојло Дудић у Малом Мокром Лугу. Био је председник школског парламента. Поред тога Борис је учествовао у школским, општинским и регионалним такмичењима из историје, математике, хемије и физике. Освајао је готово увек прва и друга места! Био је члан општинске радне групе за развој спорта на територији општине Звездара. Постаје члан Регионалног центра за таленте Београд 2 и учествује у програму хемије и физике. Неправедном одлуком наставничког већа није изабран за ђака генерације! И данас жали због тога.

Малу матуру урадио је готово савршено и укупно имао 99 поена. Добио је и Вукову диплому. Након завршетка ОШ „Драгојло Дудић“ у Малом Мокром Лугу, Борис креће у Трећу београдску гимназију. Током свог гимназијског школовања показује изврсне резултате и стиче Вукову диплому по други пут. Две године учествује у раду Истраживачке станице „Петница“. У оквиру програма хемије Регионалног центра за таленте Београд 2 истражује хемијски састав српског прополиса на Хемијском факултету Универзитета у Београду у оквиру два двомесечна пројекта.

Борис постаје представник свог одељења у Парламенту Треће београдске гимназије и ту функцију обавља током две школске године. Кратко бива део Београдског парламента средњих школа. Крајем 3. разреда гимназије учествује у раду интернет странице „Став Младих“ као главни и одговорни уредник.

Током свог школовања Борис обавља разне волонтерске функције. Као волонтер учествује два пута у организовању Гимназијаде. Волонтира на Ноћи истраживача и манифестацији Института за молекуларну генетику и генетски инжењеринг „Дан ДНК“. Поред тога обавља функцију координатора Клуба за УН Треће београдске гимназије и у више наврата учествује у организовању Београдског интернационалног модела Уједињених нација.

Након матурирања с одличним успехом полаже пријемни на Фармацеутском факултету Универзитета у Београду и остварује сјајан резултат (93 поена). Уписује фармацију у Београду и паралелно конкурише на 8 универзитета у Немачкој. Добија место на универзитетима у Хајделбергу, Франкфурту, Дезелдорфу, Ахену, Бону, Килу и Ерлангену. Коначно он бира Универзитет у Хајделбергу (Ruprecht-Karls- Universität Heidelberg) где започиње своје студије фармације септембра 2016. године. Његова тренутна просечна оцена износи 1,8.

Септембра 2016. године он постаје члан Организације српских студената у иностранству и обавља функцију координатора Техничког тима. На тој функцији јесте и данас.

У априлу 2017. године започиње вишемесечну праксу на Институту за фармацију и молекуларну биотехнологију у Хајделбергу која и даље траје. Током праксе учествује у истраживањима канцера.

Борис Шеварика се нада могућности већег и значајнијег ангажмана у оквиру рада Организације српских студената у иностранству!