Вести

Отворен је 62. Међународни београдски сајам књига!

23.10.2017.
Аутор текста: Милана Вељко | 

У недељу, 22.10., у 18 часова, свечано је отворен 62. Међународни београдски сајам кнјига. Почасни гост ове године је немачки језик, а предвиђено је да Немачка, Швајцарска, Аустрија и Лихтенштајн представе своје савремено стваралаштво са 350 премијерних наслова. Отварање је почело програмом „Четири земље, један језик“, а Сајам је, између осталих, отворио и књижевник Карл Маркс Гаус.

Међу гостима је и добитница Нобелове награде за књижевност, немачка књижевница румунског порекла, Херта Милер. Остали гости Сајма су и Марсел Бајер, Владимир Каминер, Јан Вагнер, Фолкер Кучер, Инфо Шупце, Амо Камениш, Дана Григорча, Мелинда Нађ Абоњи, Јонас Лишер, Тереза Преауер, Валентин Гребнер, Луц Ратенов и Катрин Регла.

Кроз различите програме Сајма, обележиће се и веома значајни јубилеји: 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног, 250 година од рођења Филипа Вишњића, 125 година од рођења Иве Андрића, 150 година од смрти Шарла Бодлера, век од смрти Владислава Петковића Диса и Милутина Бојића, 170 година Његошевог „Горској вијенца“, 50 година од издавања романа „Сто година самоће“ Габријела Гарсије Маркеса и романа „Дервиш и смрт“ Меше Селимовића. Поред програма на самом Сајму, од 23. до 29. биће одржан и пропратни програм Сајма књига у културним установама Београда (ЈДП, Центар за културну деконтаминацију, Полет итд.).

Тај исти дан, 22.10., капије Сајма су за посетиоце званично отворене од 10 часова. Под слоганом „Кључ је у књигама“, на Сајму ће се до 29. октобра представити око 500 излагача из Србије и иностранства.