Вести

Завршен пројекат ,,Светионик знања”!

09.11.2017.

Напоран рад ОССИ тима у претходних пар месеци се исплатио! За викенд, 4. и 5. новембра, у студентском одмаралишту „Радојка Лакић“ на Авали свечано је затворен пројекат „Светска знања за развој младих“ („Светионик знања“). У Пројекту је учествовало 15 тимова из 15 локалних заједница у Србији, сваки састављен од по четири учесника, једног ментора и једног координатора. Пројекат је отворен крајем августа у студентском одмаралишту „Ратко Митровић“ на Златибору.

Учесници су током септембра и октобра марљиво и вредно припремали своје пројекте на једну од следећих пет тема: комунални проблеми, култура, спорт, туризам и друштвена одговорност и активизам. Сваке среде одржавани су вебинари, уз помоћ којих су учесници, али и координатори и ментори, развијали своје способности и вештине. Редовна комуникација, размена идеја и савета били су свакодневница, како између нас, организатора пројекта, и учесника, тако и између учесника и учесника. Организоване су провере напретка тимова на сваке две недеље, како би се пратио њихов рад и идеје, али и како бисмо их усмеравали на један исправан пут. Поред провера напретка, организовани су и састанци партнерских тимова, уз помоћ којих су се учесници из различитих градова и различитих пројектних тема зближавали, саветовали и дружили.

Затварање Пројекта почело је у суботу, 4. новембра, обраћањем Александра Јаковљевића, бившег председника ОССИ-ја и координатора пројекта, који је истекао значај Пројекта. Потом је директорица за медије, Ирина Тарбук, са њеном заменицом, Миланом Вељко, представила учесницима рекапитулацију читавог Пројекта – од планирања и писања истог у фебруару месецу, до његове реализације током јула, августа, септембра, октобра и новембра. Остатак времена у суботу је било резервисано за представљање пројеката тимова, које се наставило и у недељу ујутру.

Стручни жири се састојао од по три представника ОССИ-ја (Александар Јаковљевић, Катарина Каран и Ирина Тарбук), Петра Славковића („Србија за младе) и Алексе Живковића („Потрчко). Глас публике је такође био меродаван, па је сваки тим после излагања једног тима давао свој глас о одрживости, садржају и самој презентацији, као и жири.

Презентације су се састојале од десетоминутног излагања пројекта, а потом десетоминутног пропитивања стручног жирија. Учесници су, поред презентације, имали и разне пропратне пројектне материјале. Иако смо скоро све тимове претходно слушали на проверама напретка, позитивно смо се изненадили њиховим напретком, идејама и предлозима за реализацију пројеката. Колико су озбиљно схватили поенту самог Пројекта, као и њихових пројеката, показује то да су, на сопствену иницијативу, ступили у контакте са локалним самоуправама и компанијама које би подржале пројекат. Након првог дана, организовано је опуштање за учеснике уз лагану музику, а неки су били храбри и певали на караоке!

У недељу су своје пројекте представили остали тимови и када се представљање завршило, одлучили смо да одемо и посетимо Авалски торањ. То је била сјајна прилика за дружење, коју су сви учесници Пројекта искористили. Потом је организовано затварање Пројекта и проглашење победника. Првих шест тимова, који су имали највише оцене стручног жирија, су прошли даље и имаће шансу да у наредном периоду раде са ОССИ пројектним тимом на реализацији својих идеја. То је тим Пожаревац, тим Ужице, тим Ниш, тим Чачак, тим Краљево и тим Зајечар. Међутим, прва три тима су победом на Пројекту освојила подршку наших партнера (нпр. Mainstream за услуге хостинга), као и нашу подршку при писању конкурсне апликације за пројекат „Енергија знања“ у организацији НИС-а. Треће место деле тим из Ниша и тим из Пожаревца. Друго место освојио је тим из Чачка, док је прво место са убедљивих 202 поена (од могућих 210) отишло у Краљево!

Још једном се захваљујемо свим учесницима, координаторима и менторима на несебичном труду и залагању, партнерима на подршци и вери у Пројекат и Министарству омладине и спорта на препознавању доброг Пројекта и финансирању истог! Како кажу наши учесници - ово не представља крај, већ само почетак једне лепе и нове приче!