Вести

Стипендије и програми - Корак по корак, Италија!

06.02.2018.
Аутор текста: Немања Станимировић | 

Студирање у иностранству, ма где год то било, само по себи је један посебан и велики изазов. Ипак, колико са собом носи изазова, сигурно је да више од тога носи и награда! У овој рубрици, „Стипендије и програми“ (која ће излазити сваког уторка), потрудићемо се да вам тај почетни процес аплицирања за различите програме студирања и стипендије учинимо лакшим и тиме покажемо колико је студирање у иностранству, као и све његове предности, достижно.
Ове недеље, провешћемо вас кроз процес пријављивања за студирање у Италији, конкретно на Универзитету Sapienza у Риму. Овде се неће пронаћи општи савети који подразумевају да је потребно познавање језика, имање храбрости, стрпљења и слично; такве савете можете пронаћи у рубрикама које се баве искуствима наших студената у иностранству.

Када је у питању студирање у Италији, најбитнија ствар јесте да пратите сајт амбасаде Италије у Србији. Тамо можете пронаћи низ корисних линкова који вам могу помоћи да разумете систем образовања у Италији, али и конкурсе за студирање. Конкурси за студирање углавном излазе у марту године у којој и почињете са студијама. У опису конкурса ће се садржати и списак докумената које је потребно спремити, а потом по заказивању термина, и однети у амбасаду Италије у Београду, пре истека конкурса. Списак докумената се може мењати из године у годину, али оно што је увек неопходно у првом кругу јесте формулар који се налази у конкурсу, диплома о завршеној средњој школи (сведочанство) оверена Хашким апостилом (међународно признат печат, који се може добити у суду), као и превод те исте дипломе на италијански, поново оверене Хашким апостилом. Неопходан је и доказ да на рачуну имате одређену своту новца (цифра зависи од годишње инфлације и других фактора, али је углавном између 4000 и 5000 еура), као и доказ економског стања породице (изводи који потврђују примања, списак непокретне имовине итд.). Сви документи морају бити на италијанском. Детаљније о свим документима и формуларима који треба да се приложе ћете моћи да прочитате у опису конкурса, када буде изашао, али такође на располагању вам увек стоји Амбасада, како би разрешила било коју недоумицу. Недоумицу коју бих ја одмах желео да решим јесте та да новац који морате показати да имате на рачуну не означава цену студирања нити да ћете тај новац морати да потрошите, већ је то доказ да сте финансијски осигурани, док информације о финансијском стању породице користе за класификовање студената које касније служи за одређивање плаћања школарине/висину стипендије.

Када Амбасади предате те документе, она ће их проследити универзитету за који аплицирате (у формулару попуњавате и тај податак), који ће вас убацити у систем, како бисте могли да направите налог на порталу InfoStud. Ту можете видети када се на вашем универзитету и факултету одржавају интервјуи о процени знања језика, а када је пријемни испит (неки универзитети/факултети немају пријемне испите јер постоје места резервисана искључиво за студенте из земаља ван Европске Уније).

Следећи корак јесте аплицирање за студентску визу. Потребно је да закажете термин у Италијанској амбасади у Београду, најкасније 2-3 недеље пре интервјуа/пријемног (датуми ова два свакако варирају од године до године, али су углавном средином септембра). Документа која је неопходно понети су:
потврда о успешно направљеној апликацији (добићете је након што аплицирате), доказ о смештају (сагласност, позив и копија личне карте власника/це стана), подаци о планираном путовању (авионска карта – уколико путујете авионом; копија возачке дозволе – уколико идете аутомобилом), полиса осигурања за најмање првих месец дана, финансијско стање породице и стање на рачуну (као и у првом кругу), и, уколико студирате на италијанском, сертификат који потврђује да имате Б1 или Б2 ниво познавања италијанског језика (зависи од универзитета. Поново, наглашавам, потребно је да сва документа буду преведена на италијански језик. Списак докумената можете пронаћи на сајту амбасаде и проверити позивом.

Виза се чека десетак дана, након чега вас само интервју/пријемни испит дели од почетка студирања у Италији! Студирање почиње у последњој недељи септембра. Уколико студирате у региону Лацио, можете аплицирати за стипендију Laziodisu, која поред тога што вам може платити целу школарину, за већину наших студената обезбеђује и додатно стипендирање ради олакшавања студентског живота у Италији! Документа за аплицирање на ову стипендију варирају, али су лако доступна и можете из веома лако проверити код њих лично или на њиховом сајту.

Као закључак, не бих желео да се бавим испразним и општим охрабривањем како је за студирање у иностранству довољно само имати вољу. Нажалост, потребна је и одређена свота новца, те ћу покушати да израчунам колико би аплицирање за студирање у италији коштало: виза кошта око 60 еура, превођење судског тумача око 10 еура по страни (пута 4 или 5), уз здравствено осигурање, апостолио и сертификат дипломе језика, укупна цена аплицирања би вероватно била између 200 и 250 еура. Цифра се може учинити велика, али представља једну врло вредну инвестицију,  коју вам топло саветујем!