Вести

Студирајте у... Франкфурту!

09.02.2018.
Аутор текста: Дијана Авдић | 

Одувек сте се питали како је то студирати у самом центру Европске Уније - главном економском граду? Како достићи потребан ниво језика уколико га немате? Због чега одабрати факултет у Франкфурту? За оне којима је пре фалило храбрости, првенствено због недоступних и непотпуних информација, престављамо вам, на основу личног искуства, сву потребну процедуру, документацију за пријаву на факултет, као и одговоре на већ поменута питања.

 

Почећу од потребног нивоа језика, јер без тога не можемо даље да се померимо. Ако причамо о знању немаћког, Ц1 ниво језика је потребан за директан упис на факултет. Међутим, оно што велики број вас вероватно не зна, а представља велику помож и олакшицу страним студентима за упис је то што постоји одређена ’нулта’, припремна година, за коју је довољан Б1 ниво немачког језика. Шта је заправо циљ нулте године и о чему се ту ради? Наиме, добија се статус сасвим редовног студента, што значи да су студенти у могућности да иду на предавања као гости илити ’слушаоци’, али не полажу никакве испите. Дозвољено им је коришћење библиотеке, имају одређене попусте преко студентске картице и оно што је најбитније, похађају такозвани DSH-Vorbereitungskurs, односно припремни курс немачког језика сваког дана који држе професори са факултета.

На крају курса се полаже испит језика за упис на факултет. То је неки еквивалент пријемном испиту, јер у Немачкој за 99% смерова (изузев медицине) не постоји пријемни испит већ се за упис гледа једино оцена са матуре из средње школе. Уколико се питате колико вам је времена потребно за све ово ако долазите са најнижим нивоом језика, одговор гласи од пола године (за оне који се заиста буду томе посветили и пре свега им леже језици) – до годину дана након чега би требало да без проблема положите поменути испит. Такође, постоји неколико признатих сертификата за директан упис на факултет уколико не желите да идете овим путем, а то су: TestDaf (подудара се са нивоом Ц1, или за оне који желе да студирају на енглеском – TOEFL).

 

У следеђем делу ће се говорити о информацијама везаним за саму пријаву на факултет као и о роковима. У Франкфурту је могуће подносити пријаву два пута годишње, где се за зимски семестар, који почиње половином октобра, пријава за смерове на које морате да чекате одговор да ли сте примљени или не, подноси између 1. јуна и 15. јула, или алтернативно, до 31. августа за слободне смерове. Што се тиче летњег семестра који почиње половином априла, рок за затворене смерове јесте од 1. децембра до 15. јануара, или за слободне смерове до 28/29. фебруара. За затворене смерове се гледају оцене са матуре и постоји наравно одређени број студената који могу бити примљени. Другим речима, што вам је боља оцена са матуре, боље ћете и проћи. Слободни смерови су они који немају унапред одређен број студената које могу да приме, већ су сви примљени независно од броја пријављених. Како бисте сазнали да ли је смер који вас занима затвореног или слободног типа, потребно је да погледате на сајту Goethe Универзитета (www.goethe-university-frankfurt.de)

Када говоримо о самој пријави на факултет, односно документацији која вам је потребна, битно је напоменути да се пријава обавља преко такозване интернет странице unni.assist! Прво што морате да урадите јесте да се региструјете на већ поменутом порталу и пријавите. Затим морате да одштампате ту онлајн пријаву, потпишете је и заједно са свим осталим документима и новчаном уплатом од 75€, уколико се пријављујете на један факултет, или  додатних 15€ за сваки следећи факултет (могуће је пријавити се истовремено на 3 факултета) шаљете сву документацију на адресу unni.assist у Берлин. Документација која је потребна јесте: Преведена диплома матуре на немачки или енглески језик, као и сведочанство за сваку завршену годину средње школе оверене од стране нотара (судског тумача). Сертификат о положеном нивоу језика (најниже знање - Б1), копија пасоша (само страница са личним подацима), као и потврда о извршеној уплати од 75€ (или више, као што је горе наведено). Морам да напоменем да се све дипломе шаљу у форми оверене копије.

 

Ред би био да мало опустим тематику и дођем до теме зашто одабрати баш Франкфурт? Издвојићу једно од најзвучнијих имена и рећи ћу да поред тога сто је Johann Wolfgang Goethe Универзитет један од светки познатих универзитета са  дуготрајном историјом, нуди нам и прегршт образовних понуда, курсева страног језика по минималним ценама, богат спортски програм, учешћа у разним секцијама, workshop-овима, могућност напредовања и, да напоменем, добијање сертификата са сваког учешћа, што ће пре свега обогатити ваш CV. Помоћ бива пружена и што је најбитније, видећете за промену фине и пријатно расположене особе по бироима, које ће пронаћи квалитетне одговоре на ваша питања.

 

За крај зелим да подстакнем све наше младе образоване људе да искористе прилике, уколико их имају, и упусте се у студирање у иностранству јер је оно поред подизања својих сопствених граница, такође и једна незаборавна авантура.