Вести

Како преживети? - Италијанска боравишна дозвола (permesso di soggiorno)

11.02.2018.
Аутор текста: Марија Раковић | 

Када неко стигне у прелепу Италију, а посебно у Рим, вечни град, буде са свих страна запљуснут новим утисцима, садржајима, а највише бескрајном лепотом. Може лако да му се деси да се од свих тих сензација мало заборави, и пренебегне чињеницу да свако ко остаје у Италији дуже од 90 дана, без обзира на разлог који га је ту довео – мора да од полицијске управе затражи дозволу боравка, која је нека врста привремене лигитимације, и да то мора да уради у првих осам дана боравка.

Првих осам дана не знате где се налазите. Док се снађете са факултетом, бирањем програма, проналажењем потребних књига, проблемима становања, локалном географијом уличица, пијацета, кафића и ресторана – неосетно прође доста времена током кога се осећате као да сте на неком шареном рингишпилу.

Међутим, обавезе се не смеју заборавити. Дозвола боравка, или пермесо ди сођорно је веома битна ствар.

 

Шта вам је све потребно

У оквиру италијанских пошта (у фићо постале) постоји шалтер, тзв. с портело амико, где се може поднети захтев за с ођорно. Потребно је приложити низ докумената, од којих је

најважнија фотокопија пасоша, стална адреса боравка у Италији, адреса боравка код куће, потврда да имате одговарајуће осигурање, итд.

За нас студенте је потребна још и званична и оверена потврда факултета да смо уписани на одговарајући семестар, потврда из банке о постојању довољних средстава за боравак у Италији за годину студија и Дићјарационе ди валоре – потврда коју издаје конзуларна служба амбасаде Италије у земљи порекла, да се претходно стечено образовање признаје као одговарајуће по италијанским законима – да би се могао уписати факултет у Италији. Фактички, то је нострификација наше средњошколске дипломе, у складу са важећим италијанским законима. Када се молба прописно овери таксеном марком (" Марка да Боло") министарства за економију и финансије, која се може купити на скоро свакој трафици за 16 евра – може се предати на с портело амико, где се на основу прегледаних и верификованих докумената добија потврда да је захтев предат. Истовремено се добија датум и време када је заказан разговор у полицијској управи, на који обавезно треба понети сва поменута документа. Потврду да је заказан термин у квестури треба стално имати уз себе – јер је она замена за с ођорно док не буде издат, а истовремено и потврђује да је захтев предат у законском року.

Моје лично искуство

Ја студирам на америчком факултету, на коме добар део студената чине Американци, али има и јако много студената са разних страна – из преко 130 земаља света. Не могу вам описати какво је задовољство дружити се са једнм изузетно симпатичном Индијком, пити кафу са девојком из Зимбабвеа или из Саудијске Арабије, ићи у шетњу са мојим најбољим пријатељима, од којих је један Грк а други Италијан, изаћи на чашу вина са цимеркама... Управо због свог овог шаренила на мом факултету, и велике бројности студената разних националности, ми смо имали другачију процедуру за добијање дозволе боравка. Наиме, за све нас је факултет предао потребну документацију полицији, свима нам је била

заказана посета квестури истог дана, и био нам је организован превоз. Мислите да је онда све лако? Варате се! Позвани смо да подигнемо свако свој пермесо т ек пред крај првог семестра, и неки су га добили, а неки не. Зашто не? Зато што су неке погрешно одштампали! Зато би обавезно требало сачувати потврду добијену у к вестури, јер је она доказ да легално боравите у Италији.