Вести

Стипендије и програми - Русија!

13.02.2018.
Аутор текста: Мила Раденовић | 

Министарство образовања и науке Русије и Росотрудничество објавило је конкурс за пријем на школовање о трошку федералног буџета на факултетима у Руској Федерацији за школску 2018/2019 годину.

Студенти ће бити у прилици да студирају бесплатно, живе у студентским домовима и добијају новчану стипендују без обзира на њихов пређашњи академски успех.

Потребно је да се заинтересовани садашњи или будући студенти региструју на сајту  http://russia.study и уз то приложе следећу документацију:

1) Попуњену анкету-пријаву, са приложеном фотографијом у боји. Анкета треба да буде  прво попуњена на сајту, затим одштампана, потписана, скенирана и окачена у оквиру одговарајућег поља у самој пријави;

2) Копију прве стране пасоша (подаци везани за идентитет)

3) Копију лекарске потврде да кандидат нема ХИВ инфекцију или сиду;

4) Копију документа из медицинске установе земље пребивалишта кандидата којим се потврђује одсуство медицинских контраиндикација за потребе школовања  у Русији;

5 Копију документа о стеченом образовању и приложене оцене уз диплому;

6) Копију уверења о положеним испитима (оцене) уколико кандидат још није завршио студирање;

7) Списак објављених научних радова (ако постоје) и аутореферат за кандидате који уписују докторске студије;

8) По жељи може да се приложи мотивационо писмо, писмо препоруке и/или подршке (могу да буду на руском или енглеском језику, није потребан превод код судског тумача),  копије неких других захвалница, диплома или сертификата.

Студенти четврте године треба да доставе и потврду о положеним испитима (закључно са последњим зимским роком) уз потврду о преосталим испитима.

Право на пријаву имају ученици који су завршили средњу школу, факултет и високу школу, као и текући студенти.

Студенти који не владају руским језиком, имају право на часове језика о трошку буџета.

У оквиру другог дела конкурса, након послате пријаве, уследићепозив на разговор, који је прилично спонтан и опуштен и не изискује посебну припрему или превелику панику.

Лично искуство:

Могу рећи да је стипендија сјајна могућност да се научи руски, упозна култура не само руског него и многобројних народа и народности Русије али на првом месту представља идеалну прилику да се стекну знања у изабраној области студирања или усавршавања.

Месечна стипендија износи минимум 1500 рубаља (мало више од 20 евра). Што се хране тиче јефтиније је кувати, него ићи у мензу (у Русији су мензе врло сличне ресторанима али имају ниже цене). За храну је месечно неопходно издвојити у просеку око 350 до 400 евра. Студенти такође имају право на месечну карту и на попусте у музејима.

Рок за предају пријава је 16. март 2018, а додатне информације можете добити на сајту http://www.ruskidom.rs, позивом на број 011 2642-178, или путем мејл адресе: ruskidomkvota@mail.ru