Вести

Времеплов - Растко Петровић

09.03.2018.
Аутор текста: Ирина Тарбук | 

Живот и дело Растка Петровића, једног од најзначајнијих српских писаца 20. века, и данас су предмет бројних анализа и проучавања. Био је књижевник, романсијер и песник, а бавио се и сликарством, као и књижевном и ликовном критиком. Иза себе оставио је бројне песме, есеје, сликарска дела и драгоцене путописе. Оно што је, ипак, мање познато, јесте да овај великан заузима почасно место међу бројним књижевницима који су један део свог живота посветили дипломатској служби.

Животни пут му је био трновит и пун преокрета. Рођен је 3. марта 1898 као девето дете оца Димитрија, историчара и мајке Милеве, која је била ућитељица. Био је млађи брат чувене сликарке Надежде Петровић. Његова породица била је у тадашњем Београду веома угледна, а занимљив је податак да је његова породична кућа потпуно срушена приликом бомбардовања Београда 6. априла 1941.

Мајка му рано умире, те су бригу о њему преузеле сестре. Школовање је морао да прекине због Балканских ратова, а као несвршени гимназијалац, послат је на фронт. Прелази Албанију и дошавши до Француске, ту наставља започето школовање.

Као стипендиста француске владе завршава права у Паризу, где је имао прилику да се креће у бројним сликарским и песничким круговима.

1921. године објављује јединствени хумористички роман под називом ,,Бурлеска господина Перуна, бога грома” који се бави животом, навикама и обичајима старих Словена а већ крајем наредне године и збирку песама под називом ,,Откровење”, Био је изразито активан у београдским песничким круговима тих година, заједно са Миланом Дединцем, Марком Ристићем, Тином Ујевићем.

Прекретница му је била 1923. година када добија место приправника у Министарству иностраних дела након чиновничког стажа. Његов стваралачки опус се смањује и све ређе пише и објављује поезију. Већ 1926. постављен је за писара при Посланству у Ватикану, код исто тако чувеног Милана Ракића. Познанство са Ракићем омогућило му је да пропутује многе земље, попут Италије, Шпаније и Француске, а најзначајније путовање му је било у Африци које је пропраћено величанственим путпоисом ,,Африка”, објављеним 1930. године.

Током 1935. године одлази у Сједињене Америчке Државе где добија место вицеконзула шесте положајне групе генералног конзулата у Чикагу. Већ наредне године сели се у Вашингтон, одлазећи на место секретара посланства. Дипломатску каријеру крунише 1938. звањем конзула пете групе у Чикагу.

Други светски рат провео је у Америци где се посветио дипломатији и писању. Умире изненада 15. августа 1949. године а његови посмртни остаци пренети су у Београд тек 1986. године, где је сахрањен у породичној гробници на Новом гробљу.

Осим импозантног песничког опуса, Петровић се бавио и ликовном и књижевном критиком још од 1921. када започиње сарадњу са бројним листовима, прво у загрбу а затим у Београду. Зачетник је такозване синтетичке критике уметности које је објављивао у разним часописима и новинама попут ,,Зенита”, ,,Радикала”, ,,Критике”, ,,Савременика”, ,,Раскрсници”. Француска традиција и теоријаестетике уметности никад га нису напустили изградивши временом јединствени уметнички сензибилитет. Сматра се једним од протагониста модерне ликовне критике у Србији а био је поборник нових таласа у сликарству, попут конструктивизма и новог реализма.

Остаће упамћен као врхунски интелектуалац, широких схватања и јединственог осећаја за уметност. Његов дипломатски допринос током најтурбулентнијих година у светској историји је такође веома важан. Својим сјајним критикама, песмама, путпоисима и бројним есејима, Растко петровић заузима посебно место у српској интелектуалној, кутлруној и дипломатској сцени прве половине 2