Вести

Студирајте у...Остину!

10.03.2018.
Аутор текста: Лазар Карапанџа | 

Прве асоцијације великој већини људи када се помене Остин, главни град Тексаса, су вероватно каубоји и конзервативно окружење.
Међутим да ли су те асоцијације, чак стереотипи основани, или не?

Када сам сазнао да ћу на размени бити баш у Остину и мени су то биле прве асоцијације. Међутим живот у овом граду у последњих шест месеци ми је потпуно преоменио претходну перцепцију.

Као један од градова са огромном студентском популацијом, (само један од много колеџа, Универзитет у Тексасу, Остин, има преко 50.000 студената) као и град који се сваким даном све више шири, Остин убрзано постаје један од културних и технолошких центара САД.

Живети и студирати у овом граду значи имати богат ноћни живот, доста музеја на располагању, много фестивала (неки од најпознатијих америчких фестивала се одржавају баш у Остину), као и изложби и гостовања интересантних личности на универзитетима.

Обзиром да је један од студентских центара САД, као и град познат по журкама, вреди поменути познату 6. улицу, пуну барова, где студенти сваког викенда уживају у различитим музичим жанровима и баровима.
Као што је и поменуто, Остин је такође и домаћин многим познатим фестивалим, као што су “Austin City Limits” i “South by Southwest”. За фестивал “South by Southwest” је пре неколико година и бивши амерички Председник Барак Обама рекао да је по нјеговом најбољи фестивал у САД, као и да је Остин град са сјајним људима.

Вреди поменути и неке од највећих универзитета који се налазе у Остину. Без премца највећи је државни, Универзитет у Тексасу, Остин, који је дом виже од 50.000 студената. Обзиром да је најбољи државни универзитет у Тексасу, дом је углавном студентима који долазе из ове савеѕне државе, као и многим међународним студентима и студентима на размени, који проводе семестар или шитаву школску годину овде. Други познати универзитет је Свети Едвард Универзитет, који је приватни, много мањи, али академски на сличном нивоу као УТО. Поред ова два највећа универзитета, постоји и небројено много мањих локалних колеџа, са уским специјалностима за одређене професије.

Освћући се и на други стереотип, да је остин конзервативан, напротив, један је од најлибералнијих градова у САД, потпуно другачији од остатка Тексаса.

Овај град у Тексасу све више постаје један од градова у Америци у који долазе млади и уживају у свим погодностима које нуди