Вести

Како преживети? - Међуљудски односи ,,преко границе”

11.03.2018.
Аутор текста: Дијана Авдић | 

,,Србија – то је земља у којој сви знају све о свакоме. Земља отвореног срца – за свакога. При томе се Срби никада никоме не намећу. Ако се некоме не допадамо ми, то су његови проблеми, а не наши...” Прочитах овај део интервјуа који је један Рус дао док је боравио у Србији. Онда се запитах како сам се ја осећала када сам се из такве дружељубиве, гостопримљиве земље отвореног срца, земље пријатеља, упутила у иностранство. Основни проблем због којег се све више људи опредељује за иностранство је управо тај што Србија јесте земља пријатеља, земља испијања кафа, ракије.. И због тога се не мисли на сутра, већ живи од данас до сутра. Међутим, када се већ одлучите да одете у иностранство, лепо је да будете бар толико припремљени колико је то у вашој моћи на промену живљења, да не бисте доживели разочарења, јер иностранство ће вам пружити све развојне могућности, али вас неће емотивно мазити. Због тога, ево кратког описа и приручника понашања у иностранству, како се уопште уклопити

 

  1. Почните да планирате

Већина људи у иностранству је веома организована. Због тога, све оно што сте до сада знали, заборавите. Када кажем ,,почните да планирате” не мислим само на то какве ћете обавезе имати следеће недеље, већ се запитајте шта очекујете од самог себе у наредних годину дана. Задајте себи неки задатак, запишите ваше идеје, будите реални и тако ћете сигурно имати веће шансе за остварење задатог циља.

  1. Немојте мислити чим некога упознате да сте добили новог пријатеља

Након напорног рада, учења и обавеза, постоје и моменти меланхолије када вам зафали друштво. Због те наглашене емотивности може да се деси да почнемо да карактеришемо сваку особу са којом дођемо у контакт као потенцијалног пријатеља. Међутим, немојте да се изненадите уколико  је дотичној особи само била потребна одређена информација. Људи у иностранству су превише заузети, немају времена за свакодневно дружење.

  1. Размена информација, будите директни

Не каже се за дзабе: ,,Једина ствар која стоји између вас и онога што желите да будете је информација.” Информација је највреднија ствар коју можете да поседујете у пословном свету у иностранству. До решења се управо и долази поседовањем потребне информације. Иностранство, као и однос међу људима бих описала познатом паролом: ,,Ја теби, ти мени”. Размена информација или међусобна корист међу људима је део свакодневног живота. У почетку ће вам то бити чудно, можда некако превише хладан однос, међутим касније ће вам олакшати живот управо та директност, јер ћете лакше долазити до потребних информација.

 За крај, волела бих да кажем како нигде није сјајно, али ми можемо да направимо наш живот сјајним. Свако од нас познаје довољно сам себе да би могао да процени на какав начин може и заслужује да живи. Оно што бих вам ја препоручила јесте: Будите озбиљни, вредни, дајте максимум себе тамо где вам се пружају могућности, а онда отиђите на заслужени одмор у земљу са душом.