Мени
X
слика

ИСТОРИЈАТ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

Организација српских студената у иностранству (ОССИ) је међународна, непрофитна, невладина и аполитична организација основана од стране групе српских студената из Европе и Северне Америке 1997 године. Настала је са намером да постане глобална мрежа која ће повезати све већ постојеће групе студената у иностранству и основати нове тамо где њих до тада није било.

Идеја која стоји иза ове организације јесте остваривање заједничких интереса, међусобно повезивање српских студената у иностранству, као и њихово повезивање српских студената у иностранству, као и њихово повезивање са Србијом. За само неколико месеци рада Организација је успела да повеже 10 клубова српских студената у Сједињеним Америчким Државама, Великој Британији, Француској и Немачкој. Седиште Организације је у Београду.

Организација српских студената у иностранству (ОССИ) има 3 основна циља:

 • Помоћ студентима при одласку на студије у иностранство.

 • Помоћ студентима при повратку у Србију након завршетка студија.

 • Промоција Србије у иностранству.

До данас, наши оснивачи постигли су истакнуте резултате у сфери дипломатије, академског рада, бизниса, међународних односа и политике. Неки од најзначајнијих бивших чланова организације јесу Јован Ратковић, Ана Трбовић, Александар Јововић, Дејан Анђелковић, Ивана Вујић, Милан Зелчевић, Хелена Здравковић, Вук Јеремић, Александар Којић, Милан Миленковић, Милош Мисајловић, Ана Митровић, Милан Павловић, Михаило Петровић, Андреја Фајгељ, Марко Шкорић.

Организација српских студената у иностранству (ОССИ) данас поносно броји више хиљада чланова. У земљи матици Организација поседује регионалне канцеларије у Београду, Бања Луци, Нишу и Новом Саду.

У иностранству Организација поседује укупно 20 локалних огранака. Локални огранци смештени су у земљама које броје највећи број наших студената и то су: Америка, Канада, Аустралија, Кина, Белгија, Немачка, Аустрија, Француска, Бугарска, Чешка, Грчка, Уједињено Краљевство, Холандија, Швајцарска, Русија, Словенија, Шпанија, Норвешка, Шведска и Данска.

Захваљујући вишедеценијском труду и великом угледу Организација поседује велики број успостављених партнерстава и веза са различитим домаћим и међународним образовним и другим институцијама. Осим тога Организација интензивно сарађује са представницима привредних субјеката Србије и страних земаља како би обезбедила студентске праксе својим члановима.

ОССИ верује у потенцијал српских студената у иностранству и стога се кроз многобројне пројекте труди да га у потпуности оствари. Кроз дугогодишњи рад Организација је реализовала многе пројекте од којих су неки постали већ препознатљива традиција саме Организације.

Неки од најзначајнијих пројеката су:

 • Дани српске културе

 • Признавање страних диплома у Србији

 • Праксе у дипломатско-конзуларним представништвима

 • Годишње летње и зимске ОССИлације

 • Брошура о студирању у иностранству

 • SNE – Summer Networking Event

 • Светионик знања (Министарство омладине и спорта)

 • Дипломатски потенцијал Републике Србије

Најзначајнији успех Организације српских студената у иностранству (ОССИ) јесте повезивање наших студената и омогућавање интензивне размене информација, знања и искустава међу њима. Организација од својих чланова очекује одговорност, солидарност, упорност, креативност и иницијативу. Захваљујући ангажману чланова Организације заједно постижемо бројне резултате.

2018. година

Summer Networking Event (Летња мрежа):

Овогодишња Летња мрежа је одржана 1. јула на тераси шестог спрата Београђанке у просторијама КЗМ „Гнездо“. Ово издање Летње мреже је било најбројније до сада и окупило је до сада највећи број учесника, како из земљае матице тако и из иностгранства. Присутнима се испред ОССИ-ја обратила потпредседница ОССИ-ја, Катарина Грек, Немања Марковић, потпредседник Канцеларије за младе Београд и Генерални секретар Кровне организације младих Србије, Стефан Ђорђевић. Овом приликом истакнута је тенденција за сарадњом између ОССИ-ја, КЗМ Београд и КОМС-а.

Летња ОССИлација 2018:

Летња ОССИлација је одржана 10. августа у просторијама Скупштине града Београда (Стари двор) и била је највећа скупштина Организације у њеној историји. Било је преко 150 српских студената који студирају у различитим државама широм света и више од 50 спонзора, партнера и пријатеља наше Организације. Присутнима се обратио председник ОССИ-ја Александар Љубомировић, члан градског већа града Београда Драгомир Петронијевић, као и в.д. директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Николина Милатовић Поповић. Награду за најбољег ОССИ-јевца године су добили Андреј Ковачић, тадашњи председник ОССИ Француске, Јована Малиновић, координатор правног тима и Бранислав Јовановић, ОССИ алумниста.

Окупљања српских студената широм Европе:

Крајем 2018. године, у новембру и децембру месецу, су се одржала окупљања српских студената у Дипломатско-конзуланим представништвима Репбулике Србије. ОССИ је на окупљањима у српским ДКП-овима окупио неколико стотина српских студената који тренутно студирају у иностранству. Окупљања су одржана у: Лондону, Хагу, Стразбуру, Паризу, Берну, Милану, Бечу, Москви, Љубљани, Минхену, Штутгарту, Франкфурту и Берлину. Ово је први пут у историји Организације да се окупљања организују у великом броју европских градова и да се на тај начин умрежи неколико стотина студената.

Зимска ОССИлација 2018:

Зимска ОССИлација је требало да се одржи од 26-28. децембра 2018. у Бања Луци, али је на велику жалост свих чланова ОССИ-ја отказана због немилих догађаја на улицама Бања Луке. На догађају је је требало да присуствује око 100 студената из Републике Србије и Републике Српске који студирају у иностранству. Присутнима је требало да се обрати један од оснивача ОССИ-ја – господин Вук Јеремић.

2017. година

Balkan Youth Forum:

Чланови огранка ОССИ Америка уз координацију директора за локалне огранке су заједничким радом организовали прву конференцију Balkan Youth Forum са фокусом на цео регион. Ова конференција се одржала на Јејл Универзизету, а поред многобројних младих успешних студената, професора и истакнутих људи из региона, конференцију су отворили Њ.Е. амбасадор Републике Србије у Америци и македонски амбасадор у Америци.

Летња мрежа (Summer Networking Event):

Летња мрежа, која је 2017. године организована по трећи пут, одржана је у КзМ „Гнезду“ на шестом спрату Београђанке, 29. јуна.

Уводну реч одржао је тадашњи председник ОССИ-ја Александар Јаковљевић. Присутнима се обратио и члан градског већа, Драгомир Петронијевић, као и професор и члан САНУ-а господин Димитрије Стефановић. Присутни су уз интерактиван садржај имали прилику да размене своје искуство, умреже се и заједно покрену неке нове пројекте. Велику захвалност дугујемо нашим спонзорима, који су употпунили овај догађај.

Летња ОССИлација:

Јубиларна 20. по реду Летња ОССИлација је одржана у просторијама Српске академије наука и уметности (САНУ), 15. августа 2017. године.

Свечаности је присуствовало око 100 званица. Присутнима се путем писма обратила председница Владе Републике Србије, госпођа Ана Брнабић, професор Димитрије Стефановић, један од оснивача ОССИ-ја, Јован Ратковић, као и нови председник ОССИ-ја, Александар Љубомировић.

Јубиларна 20. Летња ОССИлација је одржана у име представљања новог одбора ОССИ-ја: Александар Љубомировић (председник), Катарина Грек (потпредседник), Ирина Тарбук (Директор сектора за маркетинг и односе с јавношћу), Сара Кљајић (Директор сектора за локалне огранке) и Никола Костић (Директор сектора за финансије и унутрашње послове).

Награда за ОССИ-јевца године је додељена координатору ОССИ бањалучког тима, Ђорђу Михаиловићу, као и тадашњој председници ОССИ Америке, Тијани Станић.

Дипломатски потенцијал Републике Србије:

У сарадњи са Центром за међународне односе и културну сарадњу (ЦеМОКС) у периоду од октобра 2017 до марта 2018 године реализован је пројекат дипломатски потенцијал Републике Србије. У оквиру пројекта организовано је више предавања на тему споја књижевности и дипломатије, као и представљање наших значајнијих историјских личности с дипломатским искуством (Андрић и Црњански у дипломатији, допринос Михајла Пупина српској дипломатији као и рад Растка Петровића, уз организовану посету Музеју афричке уметности…). У оквиру истог пројекта и као део редовних активности ОССИ-ја, у сарадњи са ЦАР, још једном партнерском организацијом организована је велика трибина о студирању у Русији, марта месеца на Правном факултету београдског Универзитета.

Светионик знања:

Пројекат „Светионик знања“, који је спровела два пута (2017. и 2018. године) Организација српских студената у иностранству, а финансирало Министарство омладине и спорта Републике Србије, представља дугорочни, одрживи пројекат, образовног и такмичарског карактера, са нагласком на активном учешћу младих на локалном нивоу. Циљ пројекта је јачање свести о значају и могућностима активног учешћа у друштву, како на локалном, тако и на регионалном, националном и глобалном нивоу, али и развијање потребних вештина из неформалног образовања, комуникације и писања пројеката. Имајући у виду недостатак омладинског активизма, нарочито у мањим или руралним срединама, као и међу осетљивим друштвеним групама, пружање конкретних смерница, знања, вештина, способности, размена искустава, као и стручно вођење и подршка младима при осмишљавању и спровођењу конкретних активности у својој локалној заједници су од изузетне важности за јачање самопоуздања, мотивације, преузимања одговорности и предлагања решења за проблеме.

Зимска ОССИлација 2017:

Од 22. до 24. децембра 2017. године одржала се традиционална зимска ОССИлација. Овај пут за место догађаја одабран је Нови Сад, један од центара где наша Организација има своју регионалну канцеларију. ОССИлација је свечано отворена седницом у просторијама Матице Српске, а присутне ОССИ-јевце, студенте из земље и иностранства, поред осталих присутних високих званичника, поздравила је Проф. Др Светлана Михић, подсекретар у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност, захваливши се што смо изабрали баш Нови Сад и Матицу Српску за наш догађај и давши том приликом пуну подршку нашој организацији. Након пригодне свечаности, некадашњи и актуелни ОССИ-јевци преместили су се у нову зграду Ректората новосадског Универзитета, где су у наредна два дана, уз драгоцене савете старог Одбора, али и огромну енергију у креативност актуелних чланова имали више него успешан радан део ОССИлације и стратешког планирања.

2016. година

Пројекат „Дан државности Републике Србије“:

Поред промовисања српске културе и језика , пројекат је имао за циљ да представи дело и живот Николе Тесле. Овај догађај обележен је прославом у четири ОССИјева огранка: ОССИ Париз, ОССИ Белгија, ОССИ Холандија и ОССИ Уједињено Краљевство. Пројекат је организован под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Летње дружење (Summer Networking Event):

Друго по реду Летње дружење одржано је 2. јула, на шестом спрату Београђанке.

Уводну реч одржао је председник ОССИја Александар Јаковљевић. Присутнима се обратио и члан градског већа, Драгомир Петронијевић. Присутни су уз интеркативан садржај имали прилику да размене своје искуство, умреже се и заједно покрену неке нове пројекте. Велику захвалност дугујемо нашим спонзорима: винарији Радовановић, соковима Нектар, Леденој голијској води, пиву Кабинет и Ред булу, који су употпунили овај догађај.

Циклус предавања – „Креирај, подели, инспириши“:

Циљ овог серијала предавања је био да нашим члановима који су у Београду омогућимо да науче нешто ново од познатих стручњака. Након гласања на Фејсбук страници организације, чланови су одлучили на које теме би желели да чују предаваче.

Приликом првог предавања присутни су имали прилику да чују излагања о дигиталним медијима, новинарству, брендирању и уопште о потреби медија у циљу промовисања организације. Предавачи који су нам представили ове теме су Петар Васић, познати маркетишни стручњак; Марко Прокић, илустратор иза f.ckinfine-a; и Александар Радовић, радио продуцент на радију РТСа. Након тога, на другом предавању је говорио Владимир Николић, оснивач ЛимундоГрада.

ЕXIT авантура:

У сарадњи са фестивалом Егзит, осмислили смо програм у коме су пријављени волонтери радили на промоцији фестивала широм света, односно у земљи у којој студирају. Желели смо да на најбољи европски музички фестивал дођу они који су уз мало труда испунили циљ овог пројекта, а пре свега који су на овај начин уз тимски рад и нова познанства ширили поруку ОССИја – поруку повезивања са другима.

„Стазама српске културе“:

У периоду од 15. до 25. јула петнаест ОССИјеваца је имало част да посети манастир Хиландар. На позив оца Методија Марковића, одабрана група је боравила у манастиру и помагала монасима у раду. Осим обиласка манастира Хиландара, у плану је био обилазак и манастира Ватопеда, као и успон на врх планине Атос. Поред обиласка аутентичног кутка света, приликом посете је дониран и један део новца манастиру Хиландару.

ОССИлација 2016:

ОССИлација је централни догађај Организације српских студената у иностранству, који је овога пута обележен уз пет догађаја: обиласка Народне скупштине, обиласка Белог Двора, сввечане прославе догађаја, и редовне седнице која се одржала у Свечаној сали Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

На свечаној прослави одржаној у малој сали Народне скупштине Републике Србије присутнима су се обратили и оснивачи организације Јован Ратковић и Вук Јеремић. Поред њих говорници су били и потпредседник Народне скупштине, Верољуб Арсић, и министар одбране. Зоран Ђорђевић. За ОССИјевца године изабрани су Вук Радојковић, Драгиња Влк и Тарас Стојковић, док је за партнера организације изабрана Привредна комора Републике Србије.

Предавања ”Како до студија у иностранству”:

Београдски тим Организације српских студената у иностранству је организовао у сарадњи за универзитетима и институцијама у Београду 14 трибина како би приближило младима пут до студија у иностранству. На трибинама су говорили чланови ОССИја, студенти престижних универзитета.

Предавања ”Како до Еразмус размена”:

Свесни могућности Еразмус програма, у сарадњи са Еразмус Србија, организовали смо неколико предавања на којима смо свим заинтересованим давали неопходне информације везане за пријаве али и сам процес студирања током Еразмус размене.

„Повезивање младих из Републике Србије и Републике Српске”:
Под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Владе Републике Српске, организовали смо пројекат у циљу повезивања младих из Републике Србије и Републике Српске. Наиме, након одлуке о оснивању локалне канцеларије у Бањалуци, одлучено је да се Зимска ОССИлација по први пут одржи ван Србије и да она буде догађај који ће ујединити младе. Зимску ОССИлацију је увеличало присуство великог броја званица из Републике Србије и Републике Српске али и 150 успешних младих људи који су са нама кренули из Србије како би увеличали овај догађај и 50 младих из разних градова Републике Српске.

Поред свечане прославе уприличене у Народном позоришту Републике Српске, организован је и панел о повратку младих људи у Влади Републике Српске, свечана вечера са циљем да умрежи све младе, туристички обилазак Бањалуке али и садња стабла пријатељства у кампусу Универзитета у Бањалуци у сарадњи са градоначелником Бањалуке.

У склопу овог пројекта организована су и предавања ”Како до студија у иностранству” у Бијељини, Источном Сарајеву и Бањалуци.

2015. година

„Партнерство ка младима у Великој Британији”:

Под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, пројекат је реализован и у партнерству са фондацијом „Пексим“ и Британско-српском привредном комором.

У склопу пројекта одржано је предавање на Лондонском економском факултету током ког се седам истакнутих личности обратило студентима и одржало дискусију с њима.

Дан након предавања, уз подршку амбасадора, у амбасади Републике Србије у Лондону одржан је свечани коктел. Наредна фаза пројекта реализована је у региону, у Београду, Новом Саду, Нишу и Скопљу, организовањем предавања о студирању у Великој Британији. Предавања у региону су додатно подстакла дијалог између студената у иностранству и колега из Србије и омогућила нашим колегама у Србији да стекну део знања и искуства из иностранства, као и да се информишу о могућностима које се пружају у иностранству.

Најважнији резултат пројекта је повезивање младих у Великој Британији са успешним академским и пословним светом у Србији, усмеравање активности младих у Великој Британији кроз систем ОССИја, као и пренос знања старијих колега нашим студентима.

„Стазама српске културе“:

ОССИ је наставио да организује традиционална путовања на Свету Гору и посету манастиру Хиландару. Група од десет ОССИјеваца је имала прилику да проведе 11 дана на Светој Гори уживајући у лепотама манастира Хиландара и планине Атос. Током посете су помагали монасима у раду и учествовали у свакодневним молитвама и обичајима које поштују монаси нашег манастира.

Летње дружење (Summer Networking Event):

Дружење на тераси Београђанке одржано је 2. јула и окупило је преко 150 младих како би се кроз неформалну атмосферу и дружење подстакло умрежавање као предуслов за даљи заједнички рад. Као крајњи циљ овог догађаја, задовољство нам је да је кроз интерактиван програм створен велики број контакта и да су неколико заједничких активности присутних гостију покренути и остварени управо кроз ово умрежавање.

Главни поктовитељ овог пројекта била је компанија „Devana Technologies“, док су партнери на пројекту били „Србија за младе“ и „Belgrade Youth“.

ОССИлација 2015:

Пројекат је предвиђао укупно четири догађаја (Скупштину ОССИја, изборе у ОССИју, Свечани пријем у Народној скупштини Републике Србије са коктелом, као и велико неформално окупљање ОССИјеваца). Све активности одржане су од 9. до 16. августа.

Најзначајнији догађај био је свечани пријем у Народној скупштини Републике Србије коме је присуствовало скоро 200 гостију, а некр од говорника биле су проф. др Ана Трбовић и госпођа Соња Лихт.

При организовању овог догађаја ОССИјев партнер је била компанија А. Те. Керни (A.T. Kearney).

„Водич кроз процес признавања страних диплома“:

Након спровођења усвојених измена и допуна „Закона о високом образовању“ које су се тицале признавања страних диплома, ОССИ је у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развој израдио „Водич кроз процес признавања страних диплома“ како би пружио поуздане информације свима који у Републици Србији признају стране дипломе.

2014. година

Један од значајнијих пројеката била је сарадња са фондацијом „Пексим“ ради одржавања свечане годишње вечере на Универзитету у Кембриџу, као и предавања о српско-британској сарадњи о лидерству у миру, у мају 2014. године.

„Брошура за студирање у иностранству“:

Пројекат „Брошура за студирање у иностранству“ је један од најзначајнијих пројеката које је ОССИ спровео до сада намењен будућим студентима. Брошура представља компаративну анализу система образовања у свим земљама у којима ОССИ има огранке. Све посматране земље су анализиране по идентичним критеријумима, након чега су прикупљени подаци обрађени и објављени у јединственој брошури. Овај пројекат је први пут омогућио нашим студентима да на једном месту нађу све информације неопходне за студирање у иностранству.

ОССИ Онлајн:

Како бисмо наш рад и присуство приближили члановима организације али и били ту као прва помоћ свим студентима који студирају у свету или планирају да упишу студије, ОССИ дизајнерски тим је осмислио нови сат организације. Поред тога, са развојом технологије, друштвене мреже имају велику улогу у свакодневном животу. Стога, ОССИ је отворио налоге на неколико друштвених мрежа где се труди да пласира велики број неопходних информација студентима у иностранству.

Помоћ угроженима од поплава:

У периоду незапамћених поплава и елементарних непогода које су погодиле нашу земљу и земље у региону у мају 2014. године, ОССИ је као организација сматрао да је неопходно да да свој допринос помоћи у том кључном тренутку.

У Србији, ОССИ је организовао добровољан одлазак људи у Шабац у тренутку када је било најкритичније. Поносни смо на чињеницу и да су ОССИјевци били у колективним центрима по Београду како би помогли организовање и прихват становништва.

У иностранству, ОССИ је био претежно активан на прикупљању финансијске помоћи и помоћи у роби и опреми како би их испоручио угроженом становништву. Свој велики допринос дали су следећи огранци: ОССИ Америка, ОССИ Беч, ОССИ Париз, ОССИ Чешка и ОССИ Швајцарска.

ОССИлација 2014:

Средином августа, 16.8.2014. године ОССИ је организовао још једну ОССИлацију. Те године ОССИлација се састојала од три догађаја (Скупштина ОССИја, свечани пријем и хуманитарна журка). Скупштина ОССИја одржана је у Београду, у свечаној сали Управе за сарадњу са

дијаспором и Србима у региону. Истог дана, у Скупштини града Београда приређен је свечани пријем за преко 120 ОССИјеваца и цењених гостију који су се окупили како би обележили још једну успешну годину наше организације.

Дан након свечаног пријема ОССИ је организовао хуманитарну журку како би се прикупила новчана средства за Национално удружење родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР).

2013. година

„ОССИлација“:

Традиционална летња скупштина одржана је 18.8.2013. године на Белом двору. Те године прилику да отвори скуп имао је престолонаследник, принц Александар Карађорђевић. Окупљеним гостима и представницима институција Р. Србије, академске и верске заједнице, као и приватног сектора, обратио се председник ОССИја, Милутин Станисављевић, као и потпредседник, Александар Јаковљевић. Окупљени ОССИјевци и цењене званице имали су прилику да уживају у коктелу након догађаја на тераси Белог Двора. Дан након традиционалне летње скупштине, ОССИ је у сарадњи са хуманитарном организацијом „Срби за Србе“ организовао хуманитарну журку за прикупљање новчаних средстава за породицу Антић из села Дреновац у околини Врања.

2012. година

„Пакетићи за малишане“:

Локални огранак из Солуна и национални огранак из Швајцарске, заједно са донаторима, члановима и пријатељима, однели су у најугроженија села у Косовском Поморављу, јужно од Ибра, пакетиће у укупној вредности већој од 15.000 евра.

„Упознај државу Србију“:

Овога пута партнери на пројекту су нам били Министартство за дијаспору и Београдски фонд за политичку изузетност. Најзначајнији резултати пројекта су знање и искуство које су стекли практиканти и запослени током трајања пројекта. Након завршеног пројекта учесници су представили „SWOT “ анализу јавности Србије и предали исту тадашњем Премијеру Србије.

„ОССИлација“:

Јубиларна Скупштина поводом прославе 15 година постојања ОССИја одржана је у свечаној сали САНУ, 17.8.2012. године. Поред 150 почасних гостију из свих друштвених и

академских сфера Републике Србије, специјални гост је био директор клиничког центра „Јерусалим“, пуковник проф. Др Абрахам Ривкинд, водећи светски хирург који је на молбу ОССИја примио наших 10 студената медицине из Србије на једномесечну праксу у Јерусалиму.

Студенти из иностранства имали су прилику да разговарају отворено и конкретно о свим питањима која им значе у погледу повратка у земљу. Том приликом у склопу пројекта АрхОССИ, спроведени су и интервјуи с 15 студената архитектуре из Србије.

„Компаративна анализа система признавања диплома“:

У октобру 2012. године формиран је ОССИјев „Тим за признавање страних диплома“ који је израдио и објавио „Компаративну анализу система признавања страних диплома у 10 земаља света“.

Анализа је извршена захваљујући залагању ОССИјеваца из целог света који су допринели истраживању пружајући јединствен, непосредан увид у системе признавања диплома у својим земљама студирања, као и захваљујући драгоценој подршци институција као што су САНУ, Матица Српска и Канцеларија за европске интеграције.

Поред пружања увида у комплетне изворе и метод рада, ОССИјева компаративна анализа може се применити ради стварања квалитетног система за интеграцију младих, школованих људи из света у српску привреду и друштво.

Тим од осморо ОССИјеваца који је спровео ову анализу учествовао је у иницијативи стварања јединственог предлога модела по коме ће се процес признавања страних диплома у Србији трајно и системски уредити. Овај модел преточен је 2014. године у „Закон о изменама и допунама Закона о високом образовању“ (Сл. гласник РС бр. 99 од 11.9.2014. године), по коме је почев од 2015. године делатност националног центра за информисање о признавању иностраних високошколских исправа (ENIC/NARIC -http://www.enic-naric.net/serbia.aspx) проширена тако да обухвати целокупан процес признавања страних универзитетских диплома у сврху запошљавања.

2011. година

„Праксе у дипломатско конзуларним представништвима Републике Србије:

У сарадњи са Министарством спољних послова, после пробног пројекта у Генералном конзулату у Франкфурту, студентима у иностранству омогућене су праксе у свим дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије.

Последња информација из Министарства спољних послова је да је од јануара 2011. године до октобра 2012. године више од 300 студената обавило праксу у неком од наших ДКПа широм света.

2010. година

„Упознај државу Србију:

У сарадњи са Владом Републике Србије, 46 ОССИјеваца је имало прилику да обавља тронедељне праксе у 23 министарства, подносећи на крају пројекта извештај (”SWOT” анализу) тадашњем Премијеру Владе Републике Србије. Циљ пројекта је био да, са једне стране, омогући члановима ОССИја да упознају Србију као државу и стекну нова искуства и знања, а са друге стране, да својим искуством и знањем допринесу развоју и јачању државе тамо где ће то највише користити.

Пројекат се завршио тако што су отклоњене све правне препреке за праксе српских студената у иностранству у свим министарствима Владе РС, за које од октобра 2010. године, по свом нахођењу могу да се пријаве.

„пОССИбилити”:

У сарадњи са истакнутим домаћим и страним предузећима, као и Народном банком Србије, организоване су праксе за 108 студената у трајању од 3 до 6 месеци. Циљ пројекта је био да мотивише српске студенте у иностранству да своје обавезне и факултативне праксе, уместо у иностранству, обављају код куће.

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја