Мени
X
слика

Антон Ромако – Почетак модерне

,,Права уметност остаје за вечност” – рекао је Лудвиг Ван Бетовен.

Уметност је најлепша активност створена са намером да се на то пренесу емоције и идеје. Уметност је безгранична, толерише сваку врсту промене и креативности, само је потребно спознати је. Због свега овога окрећемо се у данашњем дану на све љубитеље уметности и културе, који уколико се налазе у Бечу или околини Беча, требали би у свој календар да упишу следећи догађај:

Антон Ромако – Почетак модерне

Место догађаја: Леополдов музеј у Бечу

Време догађаја: 12.5. – 18.06.2018.

За почетак ћу вам рећи нешто о његовом стваралаштву и животу:
Антон Ромако је једна од оних уметничких личности која отвара визионарске и интуитивне нове сликовне могућности за тумачење видљивог. До сада, његов рад није ништа изгубио на иритирајућој фасцинацији, са којом је конвенционалне форме презентовања од 1875. променио ка правцу психолошке интерпретације. Стилски преломи су се одвијали паралелно његовој променљивој биографији. Обучен као сликар историје у Минхену и Бечу, Ромако је стекао у Риму у оквиру две деценије брзо славу и признања као портретиста и жанровски сликар. Након 1875. вратио се у Беч и завршио радове, који су посебна комбинација изражајних линија и слободне сликарске креације, преплављени разумевањем његовог времена. Рудолф Леополд је препознао рано значај Антон Ромака, као један од великих пионира модерне, тако да и дан данас Леополд има највећу приватну колекцију Антона Ромака у свом музеју. Они укључују ремек као што су два портрета породице штампача Реиссер, грофица Куефстеин Одисеј и Кирка или девојка, бујица граница. Ретроспектива у пролеће 2018. године у Музеју Леополд представља изузетне радове из опуса овог необичног сликара.

Због тога вам не преостаје ништа друго него да одете и сами се уверите у необичну уметност и креативност овог добро познатог модернисте. За крај не могу да одолим још једном уметничком цитату који гласи:

,,Право уметничко дело уништава удаљеност између посматрача дела и уметника. Суштина је у заразности.” – Лав Толстој

Подели на друштвеним мрежама:
Ознаке:   , ,

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја