Мени
X
слика

Како преживети процедуру добијања студентске визе у Холандији?

У последње време Амстердам постаје све интересантнији и привлачнији град за студирање, и то не само ради историје и забаве у граду, већ и због фантастичних студијских програма и могућности. Како за студенте из Србије увек важе посебни, мало компликованији процеси за добијање студентске визе, у даљем делу текста објашњени су услови, комплетна процедура као и потребна документација.

Одакле кренути уколико сам примљен/а на факултет? Колико је тешка заврзлама добијања студентске визе?

  • Услови и рокови

Када сте уврштени у свој студијски програм на универзитету, требате започети вашу пријаву за улазну визу и боравишну дозволу. Универзитет у Амстердаму ће обрадити апликацију за издавање боравишне дозволе за потребе студирања у ваше име. Због тога није неопходно да се обратите Одељењу за имиграцију и натурализацију (ИНД), осим ако намеравате затражити дозволу боравка за друге сврхе осим студирања (нпр. Спајање породице). Имајте на уму да, док факултет асистира са формалностима боравка, ваша законска резидентност остаје ваша властита одговорност.

Поступак може трајати неколико месеци. Ваша виза мора бити одобрена пре почетка вашег програма (1. фебруара или 1. септембра). Дозволе боравишне дозволе издају се током трајања номиналног студијског програма плус три месеца.

50% минимални праг: По закону сваке године треба да постигнете најмање 50% кредита вашег студијског програма. Уколико не постигнете праг од 50%, универзитет ће проверити да ли постоји оправдани разлог да се ослободите од прага. Ако нисте ослобођени, факултет мора обавестити ИНД и ваша дозвола боравка ће бити повучена.

  • Процедура

Када будете примљени у свој студијски програм, потребно је да завршите упис у студентски систем на мрежи. Ове процедуре ће почети отприлике четири месеца пре почетка семестра. Када поднесете потребне документе (погледајте доле) онлине, универзитет ће прегледати ваше документе. Чим се они одобре, потребно је да пошаљете број оригиналних докумената путем експресне поште факултету. Ови документи ће попунити пријаву за дозволу боравка за Холандску службу за имиграцију и натурализацију (ИНД). Када универзитет добије документе, ваша пријава ће бити послата ИНД-у. ИНД ће генерално требати око две до три седмице за обраду ваше МВВ визе. На дан када је ваш МВВ одобрен, добићете потврду од факултета. Ова е-порука садржи потребну шифру (В-број) и информације на којима ће холандска амбасада издати МВВ визе. Затим ћете морати контактирати ту наведену холандску амбасаду (Simina 29, 11000 Beograd)

да бисте заказали састанак за вашу МВВ визу. Приликом вашег именовања прво ћете бити интервјуисани. Ваша МВВ визе ће бити стављена у пасош у року од једног дана или до три недеље након тога, у зависности од амбасаде. Једном када сте добили МВВ можете ући у Холандију. Универзитет ће вам помоћи у последњим корацима ваше апликације.

  • Потребна документација

Сви документи морају бити на холандском, енглеском, француском или немачком језику. Уколико су ваши документи на другом језику, морате да организујете преводе докумената од стране службеног преводиоца.  Потребна документација:

  • Важећи пасош
  • Доказ о осигурању здравља и одговорности
  • Доказ о финансијама ( – Средства за финансирање Вашег боравка у Холандији (овај износ не укључује школарину; – Средства за финансирање школарине (не примењује се за размену студената)
  • Сертификат ANTECEDENTS

За све додатне информације везане за визни режим између Србије и Холандије можете погледати на сајту: http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vize-za-inostranstvo-i-informacije-o-drzavama/100-spisak-zemalja-za-putovanje-u-inostranstvo/10586-holandija-konz?lang=lat

holandija2

Подели на друштвеним мрежама:

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја