Мени
X
слика

Како преживети римске газдарице?

Ако сте икада помислили да је лако изаћи на крај са фином римском госпођом која изнајмљуjе станове, грдно сте се преварили. Ту не помажу ни шарм, ни љубазност, ни лепо васпитање. Свака римска бака која има и најмању собу са погледом на светларник или веш који се суши, својски ће се потрудити да је наплати што је могуће више. Ако нисте те среће да имате смештај у факултетском интернату мораћете да се сретнете са римском газдарицом пре или касније.

Римска газдарица је институција. Иако изгледа као да јој је једини циљ у животу да једе колаче уз кафу, и гледа сапунице, то је варка. Римска газдарица има калкулатор у глави, сасвим у складу са вишемиленијумском медитеранском трговачком традицијом.
Шалу на страну, добар смештај у Риму није лако наћи. Чак и собе у оквиру вишесобних станова, и кревети у оквиру соба су изузетно скупи, посебно за наше прилике.

Кревет у соби која се дели са другим особама може вас коштати и петсто евра, и то без додатних трошкова за струју, гас, интернет… Притом, уколико стан, собу или кревет изнајмљујете директно од станодавца (без посредника), можете имати читав низ непријатности друге врсте.
На пример, често се дешава да станодавци не замене браву након изласка претходних станара па се дешавују ситуације незаконитог уласка у стан, крађе ствари и друге непријатности. То се може избећи тако што ће се написати прецизан уговор, који ће станодавац сигурно покушати да избегне, јер Италијани, као и ми, воле да избегну плаћање пореза.

Скупља, али сигурнија варијанта је изнајмљивање стана преко агенције, што гарантује потпуну правну сигурност. Линкове за изнајмљивање проверених станова можете наћи овде:
spotahome
sturent
uniplaces
easystanza
immobiliare  

Уговори се склапају на период од три месеца до две године, у зависности од пословне политике појединих агенција. У другим градовима и регијама Италије, станови су ипак нешто јефтинији, осим наравно Венеције, центра Милана и познатих туристичких регија.

Подели на друштвеним мрежама:

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја