Мени
X
слика

Магична Србија – Национални парк Тара

Подручје Таре,након дугогодишњег истраживања,  проглашено је за Национални парк у Скупштини Србије, посебним Законом 1981. године. Тада четврти по реду у нашој земљи, Национални парк Тара, је јавно предузеће, са седиштем у Бајиној Башти, у западном делу Републике Србије. Јавно предузеће управља подручјем које обухвата највећи део масива планине Таре који се налази на површини од 24.991,82 хектара.

У северозападном делу планина је оивичена дубоким кањоном реке Дрине, док јој се огранци спуштају ка креманској и долини реке Ђетиње, где се ослања на огранке Златибора. Калуђерске баре, Алушке планине, Црни врх и Звијезда су предеоне целине које чине масив Таре,aпросечна надморска висина је између 800 и 1200м, док највиши врх, Козји рид достиже 1591 метар.

Планина је добила име по илирском горштачком племену Ауторијата, који су према археолошким налазима,у бронзано доба живели на њеним обронцима.Претпоставља се да су тријаски кречњаци, на северним странама Таре у терцијaру били обала Панонског мора. На подручју парка налазе се и археолошки локалитети и споменици културе који датирају од неолита па до савременог доба. Најзначајнији споменик је манастир Рача, задужбина краља Драгутина из 13.века, који је један од центара српске средњовековне писмености.

ОССИ

Национални парк тара

Због повољне климе и забачености на подручју планине има око 1100 заштићених биљних врста, 170 птица и 53 врсте сисара. Најинтересантнији ендемит  Балканског полуострва и представник националног парка Тара је Панчићева оморика,која је на планини све од терцијaра, a њу је пронашао и описао ботаничар Јосиф Панчић.

Митровац, једна од највећих висоравни Таре, налази се на око 1080 метара надморске висине. На територији висоравни је изграђено београдско Дечије одмаралиште у оквиру којег се одвија рекреативна настава. Поред бројних хотела који омогућавају боравак и одмор, Тара је савршено место за све врсте спорстких активности. Поред пешачења и планинарења, посетиоцима је омогућен планински бициклизам, као и кањонинг низ 1000 метара дубоке кањоне НП Тара.

У централном делу парка налази се резерват природе „Црвени Поток“ који је име добио због потока који протиче кроз земљиште састављено од црвене иловаче, aу време јачих падавина добија јаку црвену боју.

Данас, положај планине Таре представља повољан услов за развој турмиза, омогућава разноврстан садржај боравка и посету већем броју туристичких локалитета.  Еколошки очувана природна средина и специфични облици рељефа убрајају је у најлепше планине Србије.

Подели на друштвеним мрежама:

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја