Мени
X
слика

Магична Србија – Семетешко језеро

На овом месту људи могу да ураде оно што су пре више милиона година могли само богови. Испод Националног парка Копаоник налази се савршено место за једнодневни излет, иако је власник омогућио и вишедневни одмор онима који то затраже.

Постоји легенда како је заправо настало ово језеро. Стари су говорили да се овде спремио локални поп да врше па је увео коње у гумно (поље на ком је жито спремно за вршидбу).”Немој, попе, данас је свети Ћурик”, рекли су му мештани села. “Нека Свети Ћурик ћуриче, ја морам да вршем”, рекао им је поп. Ођедном се земља проломила па оде и поп и жито и гумно. Ту је вода почела да шикља и створило се језеро. На месту испод језера пронашли су попову капу, и у народу је остало познато као Попово поље. Такође, позната је и легенда да су се некада на овом језеру окупљале виле, и да се ноћу понекад, због тога, чује глас неког воденог створења од кога се случајјним пролазницима леди крв у жилама. То језеро би заиста било као и свако друго, да на њему не постоји једно велико, и неколико малих оства која се померају. На острвцима се налази трава, као и по пар стабала која су корењем причвшрћена за тло. Да би људи искусили боговску вештину господарења острвом, власник локала који се налази поред језера омогућио је посетиоцима мале чамце којима би се довели до острва, а затим плутати на њима и по жељи их померати. Када нема никог на језеру, оствца помера ветар. До овог чуда природе изузетно је тешко доћи. Прилаз језеру и даље није уређен иако је Семетешко језеро почело радознале посетиоце да окупља још 2010.године. Мада се изнад језера налази Копаоник који је у свим годишњим добима једнако посећен, овде је тихо, па сем птица и ретког дозивања сељака ништа не ремети планински мир и тешко је поверовати да је чак и Рашка тек неколико километара иза брда. Без обзира на легенду о настајању и покретним оствима која могу неопрезне купаче да повреде, Семетешком језеру мештани ипак верују. Док о другим језерима круже легенде о потопљеним селима, митским створењима, овде се и мештани а и посетиоци радо купају, и како кажу, језеро никад није узело ни један живот.

ОССИ

Семетешко језеро

Језеро је порибљено пре неколико година, и мештани су приметили да је то воду језера помутило. ,,Да је Бог хтео да овде постоје рибе, вероватно би постојале”, каже мештанин села поред језера. Када је јавност сазнала за ово језеро, рониоци из Краљева пожелели су да га посете и прероне. Закључили су да је језеро дубоко до десетак метара, да су пловећа оства дубине до метар и по, али и да у језеру постоји огромна рупа, коју се ипак нису усудили да истраже. Просечна температура воде у језеру је око 10 степени, а у летњим месецима се пење и на преко 20 степени. Из језера истиче Семетешка речица, која се се касније улива у Радошића реку. Захваљујући поџемним изворима, језеро увек има сталан ниво воде, без обзира на одлив у речицу или на временске прилике (сушну или кишну годину).

Сваке године, другог дана августа, организује се сабор познатији као Илински дани који је препун садржаја. Од богатог културно-уметничког програма па преко скокова у воду, бацања камена са рамена, надвлачењу конопца са воловима, па све до такмичења у свирању фруле и хармонике уз семетешко коло и избора најлепше девојке Семетеша.

Подели на друштвеним мрежама:

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја