Мени
X
слика

Од Филолошке гимназије до париских улица!

У светлу данашње трибине Студирање у Францускојдоносимо Софијину причу из Париза.

 1. Зашто си се одлучила да студирање започнеш ван Србије?

  Донети одлуку о одласку из Србије ради студирања није нимало лако, али када сам се упознала са организацијом студија и свим могућностима које нуди један француски универзитет, нисам се дуго двоумила око своје наредне дестинације.

  2. Шта је, по твом мишљењу, главна предност коју има школовање у Француској у односу на оно у Србији?

  Студије у Француској су у много већој мери практичне. Предавања су често заснована на самосталном раду из ког произилазе знања и закључции на конкретним примерима –што се тиче мог смера –Информационе технологије и комуникација, то су одласци у позоришта, биоскопе, и честа гостовања великих стручњака из области о којој учимо на предавањима (новинари, социолози, научници)

 2. Често се као велика компликација спомиње процес сакупљања документације. Шта је било најтеже прикупити и колико раније треба да се започне сам тај процес?

  Најтеже долази по стизању у Француску а везано је за пријаву адресе и боравка у наредних годину дана, редови за чекање су увек дуги а процедуре нејасне.
  Како би све ишло уредним током требало би да се докумена прикупљају три месеца пре разговора за добијање студентске визе у Србији, и да се иста предају одмах по доласку у Француску.

 3. Која би била највећа сличност и разлика у односу на културу и људе у Француској и Србији?

  Французи су као народ веома љубазни и хоће квалитетно да угосте. Чини ми се да су доста опуштенији по питању свега, код њих све иде полако, без журбе и превелике бриге а та опуштеност уме често да ме изнервира.
  Културе и начин живота нам се разликују али је занимљиво што увек помно слушају о нашим обичајима и схватњима и увек су расположени да пробају српске специјалитете.

  5. Која би била твоја порука младима који размишљају о одласку на студије у иностранство?

Одлазак на студије у иностранство је велики корак о коме треба добро размислити. Препреке, борбе и изазови су увек бројни, али је искуство које се стиче свакако вредно тога.

 

Подели на друштвеним мрежама:

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја