Мени
X
слика

Основана ОССИ Шведска! – Интервју са Невеном Шљивић и Јеленом Мишић

Ако сте мислили да нам се прича о локалним огранцима завршила са Словенијом, погрешили сте. Наиме, крајем прошле године основана је и ОССИ Шведска, а наше саговорнице које ће предводити нови локални огранак, Невена Шљивић и Јелена Мишић, одговориле су нам том приликом на неколико питања.

  1. Изабрани сте за председнице новог локалног огранка у Шведској – осећате ли огромну одговорност већ сада?

,,Врло сам почаствована због тога и учинићу све што је у мојој моћи да оправдам поверење које ми је указано. Ово посматрам као једно ново искуство и свакако велики изазов” каже Невена. 

Јелена се затим надовезала: ,Сматрам да је заиста велика одговорност пре свега започети једну овакву причу у Шведској. Велика одговорност лежи у постављању темена који ће бити надахнуће и инспирација свим наредним генерацијама српских студената који ће искусити шведски образовни систем”.

  1. Локални огранци су најважнији за ОССИ, сваки од њих доноси нешто ново и уноси другачију енергију, шта очекујете од рада на подизању и унапређивању мреже наших студената у Шведској?

,,Од рада очекујем добру сарадњу, размену знања и искустава као и добро дружење. Унапређивање мреже може довести до упознавања са другим студентима, стварање нових идеја и свакако упознавање и ширење знања и културе о Србији”, истиче Невена док је Јелена још једном подвукла значај оснивања мреже наших студената у Шведској: ,,Као неко ко је донедавно мислио да прилично усамљен у Стокхолму а са српским пореклом и на вишем нивоу студија, верујем да је најбитније окупити и информисати барем део српских студената у Шведској. Очекујем да ће сваки следећи корак било каквог вида умрежавања и комуникације бити значајно лакши и театралнији, јер као што сви знамо, добра реч се далеко чује”.

  1. На чему ћете се првенствено фокусирати у раду у наредном периоду? 

Јелена нам је рекла да је најважније створити јак визуелни идентитет огранка:,, Да опет истакнем, пре свега бих се фокусирала на маркетингу огранка а затим и на конкретним акцијама. Српска дијаспора у Шведској је и те како добро умрежена и сваки вид интеракције са бројним српским удружењима би помогао раду нашег огранка а све у циљу промовисања српске културне баштине. Такође, волела бих да се огранак фокусира и на умрежавању нас који смо већ у Шведској, студирамо и радимо, са студентима у Србији који намеравају да дођу на праксе или наставе своје студије у Шведској. Овај вид размене информација би доста олакшао студије неким новим генерацијама”.

Невена је додала на то да је проширење групе активних људи свакако приоритетно:,,У наредном периоду рада фокус ће свакако бити на проширење групе како би се што више студената у Шведској придружило ОССИ организацији и на тај начин били у што ближој вези са својом земљом”. 

  1. Шта видите као потенцијалне препреке за добар рад локалног огранка? 

Ни Невена ни Јелена нису могле да наведу ниједну велику препреку, док је Невена споменула да би можда евентуални проблем био недостатак времена повремено, из ралога што студенти имају јако пуно обавеза. 

  1. По чему је специфично студирање у Шведској? 

,Из мог угла, студирање у Шведској је забавно, креативно и поучно. Моји утисци су јако позитивни. Професори су јако љубазни и необично је то како се опходе према студентима као према својим пријатељима и увек су вољни да помогну. Темпо студирања уме да буде напоран, али то није ништа необично. Такође ми се допада да се у великој мери комбинује теорија са праксом, тако да у току сваког испита имамо додира са људима који се баве тиме што ми тренутно учимо”, каже Невена.

,,Образовање и студирање у Шведској је доступно апсолутно свима. Много више пажње се посвећује развијању сопственог логичког размишљања о неком феномену и доста практичног искуства се стекне у току студирања. Из угла докторанда могу рећи да је овај ниво студија прилично озбиљан али вам уједно даје много могућности и слободу да креирате свој пут на основу личних интересовања и области којом се бавите. Што се тиче природних наука да не заборавим и изобиље у којем се научна истраживања спроводе, техничка опремљеност института и доступност информација из света врхунске науке” наводи Јелена.

  1. За крај, шта бисте поручиле нашим студентима у држави у којој се налазите и у којој ћете водити нови огранак?

Јелена је имала врло јасну мотивациону поруку: ,,Добродошли! Успех долази онда када напустимо своју сигурну зону. Оно што сам ја научила у току основних студија јесте да ако желиш да идеш брзо, иди сам, ако желиш да идеш далеко, иди заједно! Хајде да се у овоме опробамо заједно!”
Невена је позвала наше студенте у Шведској да се прикључе раду новог локалног огранка: ,,Студентима у Шведској бих поручила да се радо прикључе ОССИ организацији и да их чекају јако занимљива и поучна дружења са другим студентима. Мислим да је ово једна лепа прилика да се стекну нова пријатељства и нова знања”. 

 

Кратка биографија Невене Шљивић и Јелене Мишић

 

Невена Шљивић

 

Рођена: 24.05.1997.

Образовање:

Средња школа S:t Botvids Gymnasium, смер: Samhällsvetenskap program (2013 – 2017)

Факултет Södertörns Högskola, смер: IT, medier och design (2017 – / )

Курс:
Немачки језик, факултет: Stockholms universitet (2017 – / )

Језици:

Шведски
Енглески
Шпански – средњи ниво знања

Немачки – почетни

Личне особине/ хоби

Комуникативна, енерегична и флексибилна особа која воли да упознаје нове људе и стално учи нове ствари. У исто време сам структуирана као особа и волим да има контролу над стварима којима се посвећује. Воли тимски рад и нове изазове. У слободно време читам књиге.
У склопу испита имала је сарадњу са страним фирмама, прављење логоа, постера као и комплетног графичког профила.

 

Јелена Мишић

Јелена је тренутно докторант на Одсеку за медицинску биохемију и биофизику  на престижном Каролинска Институту у Стокхолму, у Шведској. Бави се митоходријалном биологијом и њено истраживање је фокусирано на митохондријалну генетику, одржање стабилности и репликацији митохондријалне ДНК.

Стипендиста је Фонда за младе таленте Републике Србије ,,Доситеја” за усавршавање у иностранству.

Завршила је основне и мастер студије молекуларне биологије и физиологије на Биолошком факултету, Универзитета у Београду са просечном оценом 10. Радила је на изради своје мастер тезе у Немачкој, на Max Planck Институту за биологију старења у Келну.

Јелена говори течно енглески, споразумева се немачким и тренутно учи шведски језик.

Игра фолклор од малена и јако је поносна на то што је успела да настави са играњем и у Шведској.

 

Уколико желите да се прикључите раду новог локалног огранка, Невену и Јелену можете контактирати путем мејла:

j.misic@ossi.rs

n.sljivic@ossi.rs

ФЕЈСБУК ГРУПА ЛОКАЛНОГ ОГРАНКА 

 

 

Подели на друштвеним мрежама:
Ниједно обележавање није пронађено!

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја