Мени
X
слика

ОССИ око света – Праг

Ове недеље у рубрици ‘ОССИ око света’ говорићемо о Прагу и такође сазнати искуство и причу Стевана Вујчића о студирању и животу управо тамо.

Праг је главни и највећи град у Чешкој и самим тим привлачан је за многе студенте широм света. Један је од најстаријих И најочуванијих градова у Европи И тиме очарава сваког свог посетиоца. Данас ћемо сазнати шта је привукло Стевана Вујчића да студира баш у овом граду И какви су његови утисци.

Стеван долази из Ниша и има 21. Годину. Првобитно је уписао на чешки језик у Београду пре две и по године са планом да када научи језик покуша да упише неки факултет у Чешкој. За две године у Београду је полагао испите, научио језик, упознао људе, радио у Х&М-у и био на размени у Пардубицама. Те ствари су играле битне улоге у његовоој одлуци да оде у Праг где сада студира финансије на Универзитету за Економију (Вyсокá школа економицкá в Празе). То је највец́и универзитет у области економије и информационих технологија у Чешкој Републици са готово 20.000 срудената.

ОССИ: Када си први пут пожелео да студираш у иностранству и зашто?

Као клинац гледао сам америчке филмове па је то подмазало прву помисао. Негде у средњој школи ми се то чинило доста нереалним, али желео сам да пропутујем студентске дане. Финансијска мотивација је такође одиграла битну улогу с обзиром да су у Европи добре плате,а код нас није бајно.

ОССИ: Зашто баш Праг и Универзитету за Економију?
Чешка се представља најбољу комбинацију квалитета школства и цене живота с обзиром да се не плаћа школарина. Чак и да ми се не посрећи са стипендијом, могао би да се ухвати посао на 20 сати и да се живи пристојно.

ОССИ: Да ли је студирање у иностранству испунило твоја очекивања?
И да и не. Неке лошије ствари за почетак: асистент који ми је држао вежбе из економије ми се није допао као и неки професори који долазе са мањком ентузијазма. Никога још увек не могу да назовем добрим другом овде. Нису све просторије на факсу као из бајке, неке су изгледале тако да сам се осећао као да ће мој разредни да уђе кроз та врата.
Са друге стране, има доста предмета којима сам одушевљен, све је на интернету и нема шалтера. Менза је одлична, такође овде студира око 1000 људи са студентских размена.Посебно ми се допада могућност путовања по свету на један семестар где би факултет покрио све трошкове. Чешка је нека мешавина нас и запада, мало је више запада у томе, али „границе Балкана почињу у Прагу“.

ОССИ: Да ли би, да опет можеш да бираш, одабрао исти универзитет?
Можда бих отишао у Брно, мањи је град, што је почело да ми се допада у последње време, четвртина станонвика су студенти. Тамошњи универзитет брже напредује и већ полако прети прашким. Праг уме да буде тежак јер је велики и анониман. Свакако бих остао у Чешкој.

ОССИ: Које су предности студирања у иностранству које би издвојио?
Флексибилнији студијски програм, одличне шансе за посао на 20 сати, прилика да се упозна свет.

ОССИ: Колико је цело то искуство утицало на тебе?
Прве две године док сам јурио за уписом на факултет, било је сито и решето јер је доста коцкица требало да се склопи, за мене је то био први велики подухват у животу. Офуцано да кажем да је утицај несагледив, али мислим да ме је учинило доста активнијим.

ОССИ: Шта ти недостаје из Србије?
Ајвар, породица, пар пријатеља (познаници, другари и то нестану после неког времена), кафе разговоруше. Београд ми се такође доста завукао под кожу за две године.

ОССИ: Која ти је омиљена храна и пиће у Прагу.
Кнедле, прасеће месо и слатки купус и уз све то, наравно, пиво.

ОССИ: Који би савет дао младима који желе да се опробају у студирању и животу у иностранству?
Добро разрадити план и имати вољу. Некада се циљ чини предалеким или нереалним, али не мора бити тако.

Подели на друштвеним мрежама:
Ниједно обележавање није пронађено!

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја