Мени
X
слика

ОССИЈАЊЕ – БРЗА ХРАНА У БЕРЛИНУ

Немачка престоница Берлин је специфична по свом разноликом културном богатству и посебним начином функционисања у донекле различитом друштву. Иако се бројне културе и националности, преплићу, Берлину су широм раширене руке и управо тиме град највише фасцинира и привлачи многе, а посебно младе људе и студенте. То се најбоље осликава у храни коју можемо пронаћи на његовим улицама, наравно увек почевши од ‘фаст фуда’. Поред многобројних јела на уличним менијима , издвајамо вам она која никако не треба да пропустите док сте у овом граду.
На првом месту се, наравно, налази традиционални КАРИВУРСТ (CURRYWURST). Немци га толико воле да постоји музеј посвећен баш овом јелу! Оно што је нама бурек, а Италијанима пица, Немцима је управо куривурст – једноставно јело од само три састојка које постаје неизоставно у животу једног Берлинца.Главни део овог јела је кобасица са ‘кари’ сосом, а често се уз то додају и кромпирићи.

Следи јело које нам долази са Блиског истока и Турске- а то је ДОНЕР КЕБАБ (Döner kebab). Нас ће он можда подсетити на грчки гирос због ротирајућег меса на ражњу, али ипак постоји разлика. Прави се углавном од јагњећег меса и служи са класичним прилозима (парадајз, лук, купус..) уз специфичне сосеве. Он је на путу до Немачке мало изменио свој оригинални облик и почео је да се служи у лепињи уместо са пиринчем како би се прилагодио ужурбаном берлинском начину живота.

Уколико вам сувише недостаје пљескавица, Белин нуди лек и за то – бургер. Прича се да је најбољи у граду у месту званом Бургермајстер (Burgermeister). Иако је чекање у реду незаобилазно у свако доба дана, Берлинци тврде да се увек исплати.

Као и у сваком другом граду, постоје многобројни азијски ланци брзе хране, поготово са подручја Вијетнама и Тајланда. Њихова конкуренција су други велики ланци попут Мек Доналдса, Бургер Кинга, КФЦ и осталих. То ривалство се највише може приметити на станицама метроа и на улицама Креузберга (део града). Препоручујемо вам да уђете и у њихове пекаре, али без великих очекивања у избору сланих пецива.
Одлазак и враћање са посла или факултета, пре или после изласка или само успут, брза храна је увек добродошла. Какву год храну да преферирате засигурно ћете на улицама Берлина наћи нешто што баш вама одговара и нећете бити разочарани. Једно је сигурно, у овом граду нећете остати гладни.

Подели на друштвеним мрежама:
Ниједно обележавање није пронађено!

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја