ОССИлација

ОССИлација (Летња и зимска) или годишња скупштина ОССИја је најзначајнији пројекат Организације који се одржава два пута годишње и има пленарни карактер. На ОССИлацијама учествују студенти из иностранства као чланови ОССИја из земље, и кроз радни део догађаја утврђују даљи курс организације, износе предлоге, врше изборе и реизборе. ОССилација има и свечани карактер будући да на том догађају присуствују и бројни партнеи организације испред јавних установа и институција, Универзитета, дипломатског кора и половног света, што отвара прилику нашим студентима за ширење мреже контаката. Последњи аспект је свакако неформалне природе будући да је циљ ОССИлација и да се студенти међусобно упознају и умреже.

Претходна летња ОССИлација одржала се 2. августа у Скупштини града Београда (Стари двор, Драгослава Јовановића 2) са почетком у 19 часова.

Догађају је присуствовало око педесет ОССИјеваца који су након успешно завршене академске године у иностранству дошли на одмор у земљу матицу, али и представници дипломатског кора и политичке личности, међу којима је био и Вук Јеремић, један од оснивача ОССИ, млади људи заинтересовани за рад Организације, и наравно бивши ОССИјевци.Ове године смо имали част да угостимо представнике компанија у Србији, са којима сарађујемо на пројекту студентских пракси.

Летња ОССИлације је, као и сваке године, почела свечаним делом током ког се званичницима прво обратио Александар Љубомировић, председник Организације, представљајући њен рад у претходних годину дана.

Александар Љубомировић је истакао да је Организација српских студената у иностранству током протекле године радиле на испуњењу циљева постављеним на прошлогодишњој летњој ОССИлацији. Као једно од најважнијих питања прошлогодишње ОССИлације je било питање повратка младих у Србију. „Нисмо могли да не приметимо да постоји тренд одласка младих из Србије. Из тог разлога пожелели смо да учинимо нешто за нашу омладину и одлучно се упустили у реализацију пројекта „пОССИбилити“. Пројекат „пОССИбилити“ пружа прилику младима да своје знање и таленте покажу управо на месту одакле су потекли. Желели смо да дамо мали, али искрен допринос повратку младих и њиховој професионалној афирмацији у Србији“, објашњава Љубомировић.

Државна секретарка, Бојана Станић, позвала је, у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Организацију српских студената у иностранству да буде део Координационог тела за праћење миграције и зато је у понедељак, 5. августа организован и састанак којем су присуствовалу представници ОССИ-ја и министар Зоран Ђорђевић. Господин Петронијевић је нагласио да је поносан на рад Организације српских студената у иностранству и да се нада да ће организација остварити завидне резултате и у наредном периоду.

Ова ОССИлација је за нас ОССИјевце по много чему посебна: наиме, на дан ОССИлације смо добили позив да постанемо део Координационог тела за праћење миграција, доделили смо награде нашим партнерима, који подржавају наш рад и нашим члановима, који су својом ангажованошћу показали колико им ОССИ породица значи, уживали смо са иновативним и младим људима и стекли контакте за будућност. До следеће ОССИлације, сећајте се летње ОССИлације 2019!