Мени
X
слика

ПОРЕД ИЗВРСНОГ СЛАДОЛЕДА, ЗАШТО ЈЕ ИТАЛИЈА ПРАВА ДЕСТИНАЦИЈА ЗА СТУДИЈЕ?

Зашто баш Италија? Да будем искрена, једино што сам знала о Италији пре мог доласка, јесте, да је то земља пице, пасте, доброг вина и сладоледа, и да су њихови људи сличног менаталитета нашем. Оно сто сам открила је да је то уствари земља изврсног вина, најбољег сладоледа и веома топлих људи. Можда сам имала среће да се нађем баш у престоници моде, али то свакако чини само један део зашто је тако лако заљубити се у Италију и Милано.

Зашто баш Бокони? Università Commerciale Luigi Bocconi је универзитет лоциран у центру финансијске престонице Италије, и са преко 100 година традиције, представља један од најпрестижнијих универзитета у сфери социјалних наука у Европи а и свету. Према QS (Quacquarelli Symonds) рангирању, налази се на 7. месту у свету за бизнис и менаџмент. Са великим бројем студената из целог света, пружа прилику да упознате и остварите контакт са најразличтијим културама.

Упис

Постоје 2 уписна рока – зимски који траје од средине октобра до средине јануара и пролећни од средине фебруара до почетка априла. Апликација се обавља онлајн преко њиховог портала и у зависности од рока за који се одлучите морате послати апликацију и сву захтевану документацију (скенирано). Предност раније пријаве је у томе да уколико у зимском року не будете примљени, можете опет аплицирати у пролећном. Апликација захтева сведочанства из 2. и 3. разреда средње школе, мотивационо писмо, биографију, писмо препоруке али сви додатни сертификати поред тога су добродошли. Осим тога 2 главне ствари су сертификат енглеског језика (на сајту се могу наћи детаљи о сертификатима које прихватају и потребни резулатати) и пријемни испит, који подразумева SAT, ACT или Бокони тест. За SAT и ACT морате да пошаљете скениране резултате док се бокони тест полаже у одређеним терминима на неколико места у Италији (најчешће у Милану и Риму). Сву ту документацију (сертификате, сведочанства и SAT резултате) касније носите и у материјалној форми ако сте примељни. Једна од дотаних ствари која је опционална при упису, али је обавезна за полагање испита касније, је ECDL сертификат, зато је боље (јефтиније) завршити га у Србији него накнадно у Италији..

Концепт основних студија

Основне студије трају 3 године, и постоји 6 различитих програма на енглеском који укључују: Економију и Менаџмент; Економију и Финансије; Политику и Међународне односе; Економију, Менаџмент и Информационе системе; и Економију и Менаџмент у Култури, Уметности и Комуникацији. Смерове на енглском је теже уписати и увек захтевају боље резултате од оних на италијанском. У односу на наше факултете, систем оцењивања се разликује, бодовна скала је детаљнија и креће се од 1 до 30, с тим да је 18 прва пролазна оцена. Следећа битна разлика јесте да не постоји поништавање оцена. Углавном су предмети састављени из 2 парцијала, или једног генералног испита, али постоје и они који у оцену укључују писање индивидуалних и групних радова као и презентовање истих. Факултет је веома квантитативан и ради се на примењном знању не само теорији. На пример, на првој години смера међународне политике међу главним предметима нашли су се примењена математика и статистика. Суштина предмета била је да научи студенте како да користе математику и статистику у свом истраживачком раду, тачније за статистику се користио STATA програм и неопходно је било извршити самостално истраживање и анализу података користећи програм као алат, док је за математику био коришћен MATCHAD и циљ је била примена научених модела у стварним ситуацијама од јавне важности. Једна од опција које факултет пружа је једносемстрална размена са великим бројем универзитета у целом свету, за смер међународне политике она је обавезна. Још једана позитивна страна факултета су свакако квалитетни професори који су увек на располагању и спремни за сарадњу. Осим тога, факултелт пружа низ могућности за развој и напредак у каријери. Стажирања су веома цењена, тако да факултет пружа могућност додатних бодова за 3-месечно стажирање у установи која је одобрена од стране факултета. Поред тога сам факултет обезбеђује велики број места, од којих су значајнија она у некима од најпознатијих инвестиоционих банака као што су JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley… Организује се велики број радионица и семинара са предавачима из целог света, као и сајам послова (Bocconi and Jobs) који се одржава два пута годишње,са циљем да омогући контакт студентима са бројним великим компанијама као послодавцима.

Стипендије

Сто се тиче стипендија, има их више врста. Добра ствар италијанског образовног система је што се школарина углавном базира према могућностима студената, тако на основу докумената о финансијској ситуацији висина школарине може да варира. На самом факултету можете добити стипендију на основу успеха, за коју се не пријављује на факултет, или можете аплицирати за стипендију која је полу “need based” и полу “merit based”, што значи да поред одређених финансијских примања морате да водите рачуна о кредитима и просеку. Стипендије углавном покривају трошкове школарине, и обнављају се на годишњем нивоу.

Милано

Милано је одличан град за студентски живот, довољно је велик да има све што вам је потребно а опет довољно мали да се не изгубите. Предност Милана јесте његова добра географска позиција, брзим возом можете се наћи на мору за свега 1 сат и 30 минута, али такође и у неком од прелепих ски центара.

Ноћни живот је другачији од оног у Србији, али свакако не лошији. Поред познатих миланских клубова као што су Армани и Кавали, можете се добро провести на познатом италијанском аперитиву или одласком у Миланску скалу. Животни стандард је виши него у Србији ,сходно томе цене и трошкови живота су већи. Студентима на располагању стоје многобројни студентски домови који се коштају око 7000 евра годишње, а поред тога могу се определити за приватни смештај који се креће од 500 евра месечно, па на горе у зависности од локације и величине.

Одабрати другу државу за даље образовање је тешка и храбра одлука која са собом носи одвајање од својих најближих и почетак правог самосталног живота. Али прилике и потенцијал који се крију иза те одлуке су дефинитвно вредни тога.

Подели на друштвеним мрежама:
Ниједно обележавање није пронађено!

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја