Мени
X
слика

Семестар у Марбургу!

Валентина Николић је из Чачка, има 22 године и након три године на Факултету политичких наука у Београду, на смеру међународне политике и дипломатије, одлучила се да се пријави за размену студената и проведе један семестар у Немачкој. Њен циљ био Филипс Универзитет у Марбургу, иако се пријавила за још један. О животу и студирању тамо разговарамо са Валентином.

ОССИ: ,,Како си успела да упишеш један семестар у Немачкој?”

У Немачкој сам од почетка марта, када је почела недеља оријентације за Ерасмус студенте. У октобру прошле године Сам се пријавила за размену – послала сам две пријаве, једну за Филипс – Универзитет у Марбургу која ми је одобрена у јануару и другу за Универзитет у Хајделбергу. За размену се мозе пријавити сваки редовни студент који испуњава наведене услове, а који нису превише захтевни. На сајту Мобион, програм Ерасмус+ се могу наћи све потребне

ОССИ: ,,Шта се у образовном систему разликује у Србији и тамо?”

Иако Сам овде нешто више од два месеца, а семестар је почео у априлу, могу да уочим бројне разлике у образовним системима. Филипс – Универзитет се састоји из низа различитих факултета, од медицине преко друштвених наука до теологије и физике.Дозвољено је бирати предмете са разлчитих департмана и факултета сходно интересовањима. Већина мојих предмета са смерова социологије, политицких наука и студија конфликта су блок – семинари који се одрзавају неколико пута у току семестра. часови су интерактивнији и занимљивији, како због концепта тако и због људи из различитих делова света са различитим искуствима.

ОССИ

ОССИ: ,,Да ли имаш жељу да останеш у Немачкој, ако да, зашто, и ако не, такође зашто?”

За мене је Марбург симбол за природу, забаву, мали “Хогвортс” због средњевековних грађевина, Ауфлауф и Касекуцхен и уживање поред реке. Иако мали са око 70000 становника, од чега су половина студенти и млади људи, нуди много садржаја. Скоро све је подређено студентима, многе повластице, библиотеке, семестар карта за превоз за целу регију Хесен и много других могућности. Крајем јула, када заврим са испитима планирам да се вратим у Београд и у најкраћем року дипломирам, касније аплицирам за мастер програм и можда се опет вратим у Немчку. Искуство је непроцењиво и неопходно за развој сваке младе особе. Желела бих да останем у Немачкој и да се овде запослим.

ОССИ: ,,Колико је скуп живот у Немачкој, и да ли стипендија покрива све трошкове студирања?”

Трошкови зивота су средње високи, али стипендија покрива трошкове смештаја и довољна је за студентске потребе.

ОССИ: ,,Шта би поручила студентима који одлуче да крену твојим корацима?”

Мислим да свако ко жели и има потребу да осети и живи другачији зивот, упозна различите културе, обичаје и навике нових пријатеља, мора да се пријави и оде на размену, јер ће научити много тога о себи и сигурно имати искуства и користи за касније школовање. Охрабрујем студенте јер знам да се неће покајати и шаљем поздраве из Марбурга!

ОССИ

 

Подели на друштвеним мрежама:

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја