Мени
X
слика

Стрпљењем до чешке визе

Процедура за визу је обавезан административан корак ка коначном одласку на студије у иностранство. Иако је студенти увек нерадо дочекају, она је обавезна и мора да се испоштује јер у супротном, казне могу бити изразито високе.

Уколико планирате да школовање наставите у Чешкој, ова процедура је такође неизоставна, али захтева можда више стрпљења него код других држава.  Чешка је позната по ригорозној и помало нелогичној администрацији за коју треба имати само стрпљења.

Тип визе који углавном траже студенти јесте дугорочна (D) виза за коју постоји и посебан систем заказивања. С обзиром на чињеницу да се на чешку визу чека минимум два па чак и три месеца, јако је важно да се термин закаже доста унапред, јер ћете у супротном имати проблем да је подигнете. 

Заказивање термина за визу врши се путем мејла на visa_belgrade@mzv.cz и један мејл важи искључиво за једног подносиоца сем у случају да је особа малолетна. У мјелу морају да стоје лични подаци, сврха добијања визе (студирање у овом случају) као и број путне исправе са контакт информацијама подносиоца захтева. Састанак је такође могуће заказати и телефонским путем петком од 9:00 до 11:00 часова. 

За више информација о заказивању термина: 

https://www.mzv.cz/belgrade/sr/vize_i_aktuelnosti/informacije_o_vizama/visapoint/zakazivanje_termina_za_predaju_zahteva.html

У прилогу мејла мора такође да стоји скенирана прва страна путне исправе са личним подацима као и документ који потврђује сврху подношења захтева за визу (потврда о упису на факултет). 

Докуемнтација која се тражи на самом састанку је: попуњен формулар за подношење захтева, фотографије, потврда о смештају, потврде о финансијским средствима за период студирања као и потврде о некажњавању (издаје их полицијска управа). 

Формулар и остала докуемнтација за потребе визе:

https://www.mzv.cz/belgrade/sr/vize_i_aktuelnosti/informacije_o_vizama/dugorocne_vize_i_boravisne_dozvole/dugorocna_viza_studije_boravak_u_banji.html

Уколико је са документацијом све у реду следи период чекања који траје минимум два месеца, ако не и дуже. Амбасада ће контактирати подносица уколико постоји неки проблем у документацији или уколико им је потребан још неки додатни документ. 

Потврду о добијању визе подносилац ће добити на мејл након извесног времена и на дан подизања визе треба да понесе потврду о плаћеном здравственом осигурању јер без њега неће моћи да је подигне. 

Након доласка у Чешку, држављани ван Европске Уније имају рок од 3 дана да се јаве локаној имигрантској полицији где ће попунити један кратак захтев како би технички визу валидирали. У полицију треба понети потврду о упису на факултет као и уговор о смештају. Треба се припремити да у полицији ниво енглеског није на завидном нивоу, те ако не говорите чешки може да буде проблема у комуникацији. Редови за чекање у полицији су јако велики и ако настављате студије у Прагу конкретно, најбоље је да дођете што раније ујутру. Уколико не одрадите ову обавезну проецдуру у року од три дана већ закасните, платићете казну. 

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ ЧЕШКЕ У БЕОГРАДУ:  https://www.mzv.cz/belgrade/sr/index.html

МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА ЧЕШКЕ РЕПУБЛИКЕ: https://www.mzv.cz/jnp/en/index.html

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА ЧЕШКЕ РЕПУБЛИКЕ И ИМИГРАНТСКА ПОЛИЦИЈА: http://www.mvcr.cz/mvcren/article/contacts-alien-police-alien-police.aspx

Подели на друштвеним мрежама:

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја