Мени
X
слика

Студије у Немачкој – интервју са Филипом Лукићем


Ове недеље се селимо у Немачку, па смо замолили Филипа Лукића, студента социологије на Freie Univeristät у Берлину, да нам преприча своје студентско искуство!

  1. Како се родила идеја о студијама у иностранству и Берлину?

Идеја ја настала када сам први пут као туриста дошао у Берлин. Стајати испред Берлинског зида, симбола најзначајнијих друштвених промена у Европи након Другог светског рата и данашње ујединњене Европе, било је довољно узбудљиво да пожелим да проведем део свог школовања и живота баш у овом граду. Уколико желите да се бавите европским друштвом и изучавате његову промену, онда морате покушати да разумете Берлин, град у ком су људи устали против зидова и подела. 

  • Опишите нам укратко факултет и систем студирања.

Мастер програм траје две године и састоји се из обавезних предавања и изборних семинара, што нама, студентима, даје могућост да се профилишемо у смеру у ком желимо. Jа углавном бирам семинаре који се баве истраживањем политичких и социолошких аспеката Европске уније, трансформацијом Источне Европе као региона, чиме, поред општих социолошких теорија, стичем и конкретна знања из области које ме посебно интересују. 

  • Шта разликује Фрај Универзитет од других факултета у Немачкој?

Разликује га отворени дух и критичка мисао коју поседује. Такође, једини је универзитет који су 1948. године основали студенти, професори и истраживачи који су дигли глас против совјетске репресије. Стога, сам настанак универзитета разликује се од свих који постоје у Немачкој и даје му задатак да штити слободу мисли и критике.

  • Које су главне разлике у начину живота између места из ког долазите и Берлина?

Највећа разлика су људи и начин на који посматрају себе. Иако Београд и Берлин имају доста сличности, пре свега у том слободарском духу и хипстерској култури, приметно је колико се у Берлину различитост негује и чува, док се у Београду она негира и ућуткује.

  • Који је највећи изазов живота у иностранству?

За мене је и након годину и по дана живота у Берлину највећи изазов да у кафићу добијем продужени еспресо са топлим млеком. Једноставно не успева. Да ли је језичка баријера или културолошка разлика у питању, још увек нисам успео да утврдим.

  • Ако бисте Берлин морали да опишете једном речју, која реч би то била?

Шармантан.

  • Ваш омиљени ресторан/кафић/место за излазак у Берлину?

Сент Оберхолц кафић јер има најбољи чиз-кејк брауни у Берлину.

Подели на друштвеним мрежама:
Ниједно обележавање није пронађено!

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја