Мени
X
слика

СТУДИРАЊЕ НА ЈЕЈЛУ

Моје име је Тијана Станић и тренутно похађам 3. годину основних студија на Yале универзитету у граду Њу Хејвену, савезној држави Конектикат. Избор да студирам у Америци се код мене развио на неочекиван начин, али истовремено могу рећи да ми је то била једна од најдрагоценијих одлука у животу. Када сам била на пректретници између средње школе и одабира каријере, добро се сећам осећаја неизвесности услед недостатка правих информација или савета који би ми указао на могућности које једном студенту стоје на располагању. Због тога ми је драго што могу да поделим своје искуство са свима онима који размишљају да започну студије у иностранству, јер сматрам да су амерички универзитети изузетно место за развој професионалне каријере и веома квалитетно академско и животно искуство.

Систем вишег образовања у Америци се доста разликује од европског система, превасходно када је у питању одабир смера студирања. Док у Европи студенти приликом уписа морају да се одлуче за одређени смер без могућности да ту одлуку промене, идеја америчких четворогодишњих колеџа (који су еквивалентни Бацхелор студијама у Европи) је да студентима дају слободу и време да истраже различите области свог интересовања, кроз велики број изборних предмета, пре него што се дефинитивно определе за примарни смер студија. Иако такав систем можда звучи неструктуисано људима који имају јасан циљ о жељеном смеру студија, мени је ова могућност била од великог значаја да истражим различите области које ме занимају. Иако се од нас углавном очекује да у трећој години донесемо коначну одлуку о усмерењу, амерички систем заиста пружа одличне услове да наставите да негујете своја интересовања и у областима ван ваше уже специјалности. Осим што је то велика предност на личном плану, мислим да је такође веома корисно за стицање универзалних вештина и свеобухватног образовања које ће вас добро опремити за различите типове каријера у будућности. Многи студенти на америчким колеџима, као што је био случај и са мном, открију нова интересовања или промене свој смер у току студирања, а та флексибилност и самосталност у одлучивању је могућа једино у Америци. Ја студирам паралелно молекуларну биологију и економију, а уз то сам имала прилику и да похађам и предмете из других области које ме занимају, као на пример политичке науке и неколико страних језика. Иако је одлука о молекуларној биологији од почетка била сигурна, избор економије је дошао тек касније и то потпуно спонтано, управо јер сам била у прилици да похађам предмете ван своје уже специјалности и упознам професоре економије који су у мени пробудили интересовање и за ову област.

Оно што треба истаћи у вези америчких факултета је висок ниво академског квалитета и одлични услови за стицање образовања, остварење својих потенцијала и амбиција. Свакако да ће увек постојати предмети који не испуне ваша очекивања у потпуности, али моје генерално искуство на Yале-у је да су професори веома посвећени, стручни и увек приступачни студентима. У Америци је знатно већи акценат на раду у малим групама, активном учешћу студената и сталној интеракцији са професорима и асистентима. Иако такав начин рада изискује више ангажовања од стране студената током читавог семестра, професори веома цене самостално критичко размишљање и умеју да препозају и награде ваш труд и иницијативу. Што се тиче самог садржаја предмета, мислим је начин предавања и учења у Америци уско повезан са практичним применама области коју студирате. Тај приступ је такође приметан кроз многобројне летње праксе и академске програме, који представљају важан део живота америчких студената и веома често се обављају за време летњег распуста, како у Америци тако и у другим земљама широм света. За разлику од неких других система образовања где бисте праксе и финансијско покриће морали да тражите самостално, моје икуство у Америци је да факултети пружају велику подршку за повезивање са послодавцима, истраживачким институтима и осталим типовима организација, а често и финансијску помоћ у виду летње стипендије за студенте који желе да остваре неку идеју или пројекат. Ја сам, на пример, после прве године добила стипендију која ми је омогућила да учествујем у научном пројекту у области имунотерапије против канцера на Wеизманн научном институту у Израелу, док сам после друге године обавила летњу праксу у Бриселу и програм шпанског језика у близини Мадрида.

Осим одличних услова студирања, амерички колеџи такође нуде веома садржајан и занимљив студенски живот. Yале се налази у Неw Хавену, студентском граду од око 150 000 становника недалеко од Њујорка. Већина студената живи на кампусу, у резиденцијалним студентским колеџима интернатског типа. Сваки колеџ је опремљен бројним садржајима који употпуњују друштвени живот, укључујући мензе са свим обезбеђеним оброцима, теретане, базене, сале за плес, клавирске просторије, па чак и биоскопске сале. Иако само студирање зна да буде доста интензивно током целог семестра, живот ван оквира учионице на америчким факултетима има подједнако важну улогу. То је такође приметно у присуству великог броја студентских удружења и најразличитијих ваннаставних активности – од дебатних тимова, разних спортова, музичких бендова, плесних група, до научних и културних друштава. Иако је студентима са наших простора некада тешко определити се услед непрегледног броја могућности које се одједном нађу пред вама по доласку у Америку, сваки студент обично изабере неколико ваншколских интересовања којима жели са се посвети. Студентски послови који се нуде на колеџима су овде такође веома заступљени, што је одлична прилика да се уз подршку факултета стекну радне навике за будући професионални живот, али и релативно једноставан начин да самостално зарадите џепарац. Послови доступни студентима зависе од конкретног колеџа, али углавном подразумевају рад у библиотеци, студентској мензи, држање часова математике или страних језика. Међутим, с обзиром да су професори углавном веома доступни и мотивисани за рад чак и са студентима основних студија, неретко се деси да вам професор понуди посао у својој лабораторији или области истраживања уколико покажете интересовање. То је још један начин истовремено стекнете осећај самосталности, али и конкретне вештине које ће вам бити драгоцене за упис на постдипломске студије или каснији напредак у каријери.

Што се тиче Америке као места за живот, то је једна изузетно комплексна и разноврсна земља, како на културолошком и политичком, тако и на географском плану. Постоји толико изузетних места, знаменитости, националних паркова и градова које вреди обићи јер вам пружају једно потпуно несвакидашње искуство и дају увид у један динамичан и знатно другачији свет од оног којим смо окружуни у Србији. Мислим да сваки студент, у зависности од тога у ком делу Америке живи, са колеџа изађе са помало другачијим и јединственим искуством. Могуће је да је то подсвесно и била једна од главних мотивација која је мене навела да истражим овај свет нових и непредвидивих могућности, и могу рећи да ми је драго што сам допустила да искуство студирања у Америци постане важан део мог живота.

Подели на друштвеним мрежама:
Ниједно обележавање није пронађено!

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја