Мени
X
слика

Студирање у Аустрији – разговор са Тамаром Михајловски

Како је студирати у Аустрији? Причали смо ове недеље са Тамаром Михајловски


Укратко се представите – шта студирате, где (назив факултета и у ком је граду), који сте степен студија и колико дуго већ студирате у иностраству? И помените да ли сте били /или сте тренутно на размени или на пракси.

Моје име је Тамара Михајловски, имам 20 година и студирам економију на Fachhochschule Wiener Neustadt, смер Business Consultancy International (смер је на енглском језику)- International Finance and Accounting. Тренутно сам 4. семестар, од чега сам годину дана живела у Аустрији, а трећи семестар сам ишла на Ерасмус+ размену студената у Авеиро, Португал, и од 1. фебруара сам поново у Аустрији у Wiener Neustadt-у.

  1. Како се родила идеја о студијама у иностранству и Wiener Neustadtu?

Када сам имала 14 година, тада сам први пут отпутовала у Беч и заљубила сам се у Аустрију! Од тада док се нисам преселила у Аустрију са 19 година, сваке године сам налазила начин да је посетим, или са породицом, или преко Младих истраживача Србије и њиховог програма међународних волонтерских кампова. И такође сам уписала курс немачког језика у Београду који сам похађала од 8. разредадо краја средње школе… и ето заврших да студирам на енглеском језику хаха.

  • Опишите нам укратко факултет и систем студирања.

Факултет се налази у малом граду близу Беча, Wiener Neustadt. Имам 7 или 8 предмета по семестру, зависи од семестра, и на половини семестра имам колоквијум (код мене на факултету се зове mid-term) и на крају испит. 90% испита је на папиру, јако ретко постоје оралне провере знања.

  • Шта разликује Ваш факултет од других факултета у Аустрији?

Мој факултет је у склопу Fachhochschule тако да се мало разликује од класичног факултета. Највећа разлика је обавезна пракса у 6. семестру. Такође, мој смер је веома интернационалан и малобројан. На почетку нас је било 103 из 39 различитих земаља. Још једна од разлика мог факултета у односу на друге факултете у Аустрији је та да се пријемни ради на самом факултету у Wiener Neustadt-у у неколико термина, и није потребно да се прво упише факултет у Србији па онда пребацује на факултет у Аустрији.

  • Које су главне разлике у начину живота између места из ког долазите и Wiener Neustadt?

Ја сам се преселила из великог Београда у доста мање место које има око 50.000 становника. Доста шетам јер је место мало и свуда може да се стигне пешака. Живим у студентском дому, који је организован као стамбена зграда и свако има своју собу, само кухињу и купатило деле  2 до 3 особе. С обзиром на то да у дому живе студенти различитих националности, сваки дан научим нешто ново о другој култури и обичајима.

  • Који је највећи изазов живота у иностранству?

Први највећи изазов је то што ми недостају породица и пријатељи, а други је то што је стандард у Аустрији доста висок тако да је све скупље него у Србији.

  •  Ако бисте Wiener Neustadt морали да опишете једном речју, која реч би то била?

Организованост 

  • Ваш омиљени ресторан/кафић/место за излазак у Wiener Neustadt?

Када једемо ван у Wiener Neustadt-у, волимо Asian food, а омиљени кафић нам је ,,7 lounge“. Ипак, јер је Wiener Neustadt мало место, када идемо у ноћни излазак чешће излазимо у Бечу и омиљено место за излазак је клуб Данзон.

Подели на друштвеним мрежама:
Ниједно обележавање није пронађено!

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја