Мени
X
слика

Студирање у Чешкој – разговор са Јеленом Малиџан

Овај петак посветили смо студијама у златном граду или како га још зову граду са 100 торњева. Наша саговорница открива нам тајне студирања у Прагу, Чешка.

Моје име је Јелена Малиџан и тренутно се налазим на мастер студијама у Холандији у оквиру Еразмус Мундус мастер програма „European Politics and Society”. Специфичност мог мастер програма је у томе што подразумева студирање на три престижна европска универзитета након чега студент добија диплому признату од сва три факулета на којима је студирао. Први семестар сам провела у Прагу на Карловом универзитету, други семестар прве године студија на Лајден универзитету у Холандији где се тренутно и налазим, а другу годину мастер студија ћу од септембра наставити у Барселони на Помпеа Фабра универзитету. Програм нуди укупно 21 стипендију од чега три стипендије за студенте из земаља Европске Уније и 18 стипендија за студенте из земаља целог света. Ја сам имала срећу да будем међу 18 стипендиста, а уједно сам и једини студент на програму са простора бивше Југославије. Оваква врста мастер студија је релативно нова и представља иницијативу Европске Уније да споји младе и перспективне људе из целог света и пружи им прилику да изучавају европску политику и друштво из перспективе три различите земље чланице уједно доприносећи програму својим пређашњим искуством.

  • Како се родила идеја о студијама у иностранству?

Идеја за студије у иностранству родила се још у основној школи као последица учења страних језика. Знање шпанског, немачког и енглеског језика отворило ми је врата за једногодишње студентске размене у току основних студија међународне економије, прво у Шпанији (Универзитет у Гранади), а затим у Аустрији (Карл-Францес Универзитет у Грацу).

  • Опишите нам укратко Ваш факултет и систем студирања у Чешкој.

Карлов универзитет је трећи најстарији универзитет у Европи и као такав окупља изванредне професоре и студенте из целог света. Овај универзитет са дугом традицијом је уједно и идејни творац и координатор програма на коме студирам. Систем студирања се не разликује пуно од других европских универзитета, будући да се поштује систем студирања по болоњи, међутим оно што ми се посебно допало у Прагу јесте широк спектар предмета које студент може да слуша на енглеском језику што није био случај у Гранади где је све било искључиво на шпанском и у Грацу где су само неки испити били доступни на енглеском док је већина је била на немачком језику.

  • Које су главне разлике у начину живота између места из ког долазите и Прага?

Када људи чују реч Праг углавном су им прве асоцијације у вези са Карловим мостом, реком Влатавом, савршеном архитектуром, сјајном кухињом и пивом. Међутим, бити туриста и живети у Прагу су две различите ствари. Као рођена Новосађанка могу поносно да кажем да сам одрасла у граду у коме су људи отворени и са осмехом дочекују туристе и странце и прихватају их као своје. Управо због тога ми је било у почетку тешко да се прилагодим на затворене Чехе који често одбијају да причају на енглеском и отворено исказују неповерљивост према странцима, због чега их многи етикетирају као ксенофобе. Међутим објашњење мог културног шока лежи у историји. Као народ су годинама били под страном влашћу чак и у савременој историји што је оставило трага, па тек након што задобијете њихово поверење имате прилику да упознате праве духовите и веселе Чехе.

  • Који је највећи изазов живота у иностранству?

Живот у иностранству је живот констатног прилагођавања систему, култури и менталитету различитих људи на које наилазите, а да притом не изгубите себе и свој национални идентитет. Да бисте у потпуности уживали у свим предностима које живот у другој земљи нуди, а изазове претворили у значајна искуства морате бити спремни на промене, одрицање од комфор зоне и бити психички јаки.

  • Ако бисте Праг морали да опишете једном речју, која реч би то била?

Пиво, јер је оно начин живота у Прагу као и део њиховог националног идентитета.

  • Ваш омиљени ресторан/кафић/место за излазак у Прагу?

Било који кафић на реци са погледом на Прашки дворац.

Подели на друштвеним мрежама:
Ниједно обележавање није пронађено!

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја