Мени
X
слика

Студирање у Грчкој – разговор са Иваном Јеленић

Љубав према Медитерану, мору, сунцу, историји, језицима Вас може одвести на ново место Ваших студија. Данас сазнајемо нешто више о студирању у Атини, Грчка.

Зовем се Ивана Јеленић, студирам шпански и грчки језик на Националном факултету у Атини. Завршавам другу годину основних студија, а у Атини живим већ три године.

  • Како се родила идеја о студијама у иностранству и о Атини?

Све је почело кад је требало да упишем факултет. Знала сам да желим да студирам језике, а с обзиром на то да сам шпански већ знала, желела сам да научим још један језик. Љубав према медитерану, мору и сунцу одвела ме је на катедру за грчки језик, где сам се након годину дана пријавила за стипендију за студије у Атини и – добила је.

  • Опишите нам укратко Ваш факултет и систем студирања у Грчкој.

Систем студирања у Грчкој је једноставан. Најтежи део је положити пријемни који се састоји из шест предмета. Државни факултет траје 4 године, а свака година носи по 60 еспб бодова. Испити се полажу у три испитна рока – јануар, јун и септембар, од чега се у јануару полаже зимски семестар, у јуну летњи, а у септембру преостали испити. Филолошки факултет је у оквиру Филозофског факултета од кад је атински универзитет отворен – јер се веровало да љубав према језицима потиче из љубави према филозофији. Састоји се од катедре за хиспанске студије, француске, италијанистике, славистике и англистике.

  • Шта разликује Ваш факултету од других факултета у Грчкој?

Сложност. Уче нас да радимо као једно и да помажемо једни другима. Већина нас има идеју да постане преводилац или професор, тако да ће нам се сигурно у будућности путеви укрштати. Због тога је важно да једни друге не видимо као конкуренцију него као сараднике.

  • Који је највећи изазов живота у иностранству?

Прилагођавање. Немамо сви исте навике, не славимо сви исте празнике, не размишљамо сви исто. Самим тим што смо одрасли у различитим срединама научени смо да другачије размишљамо и другачије сагледамо ствари.

  • Ако бисте Атину морали да опишете једном речју, која реч би то била?

Сунце.

  • Ваш омиљени ресторан/кафић/место за излазак у Атини?

Има један кафић за који мало људи зна. Улази се из једне усамљене напуштене улице у центру, на Монастиракију. Кафић се налази на врху зграде, тако да уз ветар, прелеп поглед на Акропољ и онај дивни атински мирис, један фрапе на врелом летњем сунцу има сасвим посебан укус.

Подели на друштвеним мрежама:
Ниједно обележавање није пронађено!

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја