Мени
X
слика

Студирање у Холандији – интервју са Маријом Алексић

Наша држава у фокусу ове недеље је Холандија- земља канала и лала! Питали смо Марију, студенткињу економије на Тилбург Универзитету, каква су њена искуства и импресије са овог универзитета.


 1. Како се родила идеја о студијама у иностранству и Тилбургу?

Одувек сам желела да студирам у иностранству због интернационалног искуства које оно пружа. Када сам се одлучивала за основне студије било ми је важно да буду добро рангиране и приступачне са ценама: Тилбург је савршени спој та два.

 • Опишите нам укратко факултет и систем студирања.

Универзитет Тилбург је међу највећим истраживачким центрима у Европи и свету, тако да је сваки програм на сваком факултету уско повезан са истраживањем. Предавања у већини случајева нису обавезна, али строго препоручљива. Вежбе су веома битан аспект и углавном је присуство обавезно. Колоквијума нема, оцена се састоји већином од главног испита који носи 70-80% оцене, док 20-30% оцене носе групни пројекти, партиципација на вежбама и недељни тестови. Оно што додатно отежава ситуацију је да по семестру постоје два испитна рока и само се тада могу испити из датог семестра полагати. Није могуће полагати испит из првог семестра у другом, већ се чека наредни први семестар да се тај испит положи. Међутим, захваљујући доброј гарнитури професорa и асистената који су увек отворени за сва питања и консултације (које увек можете захтевати), сваки изазов је лако премостив.

 • Шта разликује Тилбург Универзитет од других факултета у Холандији?

Као што сам већ напоменула, Тилбург је истраживачки центар и стално се презентују нова сазнања и ради на усавршавању свих предмета које Универзитет нуди. Такође, неки од најбољих холандских и страних професора предају на факултету. Из године у годину је проглашаван за најбољи генерални Универзитет у Холандији, од стране и грађана и саме Краљевине Холандије.

 • Које су главне разлике у начину живота између места из ког долазите и Тилбурга?

Долазим из Врања, и код нас се зна, кафа у 13 часова је ОБАВЕЗНА. Стално су млади по кафићима и град је некако жив. Овде је супротно. Излази се тек када се све обавезе заврше и људи немају обичај да шетају – бајс је закон. У почетку ме то јако нервирало јер уме да буде мртво, али кад се временом човек навикне схвати да је тако и боље јер створите радну навику и постанете одговорни, или једноставно жртва система (смех).

 • Који је највећи изазов живота у иностранству?

Дефинитивно разумевање и привикавање на туђе обичаје и културу. И бити политичкo-европски коректан у сваком тренутку.

 • Ако бисте Тилбург морали да опишете једном речју, која реч би то била?
  Универзитет –  дисциплина, град – једноличност.

 • Ваш омиљени ресторан/кафић/место за излазак у Тилбургу?
  “Eve” због уникатног ентеријера, “Rak” јер се налази на каналу и увек је пријатна атмосфера и, наравно, библиотека с обзиром да су моји пријатељи увек тамо и имам супер екипу за учење. 
 •  
Подели на друштвеним мрежама:
Ниједно обележавање није пронађено!

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја