Мени
X
слика

Студирање у Мађарској – разговор са Вуком Вуковићем

У прављењу гулаша су непревазиђени, а сваки кутак овог града вам може измамити осмех. Иако је више уз књигу, него уз Дунав, провео годину дана мастер студија, наш данашњи саговорник сликовито је дочарао своје искуство мастер студија у Будимпешти, Мађарска.

Моје име је Вук Вуковић. Студент сам мастер студија Политичких наука на Централно-европском универзитету у Будимпешти. У Београду сам завршио основне студије на Факултету политичких наука и одмах након завршених основних студија сам наставио свој једногодишњи мастер програм у Будимпешти. 

  • Како се родила идеја о студијама у иностранству и о Будимпешти?

Идеја о иностранству се јавила током једносеместралне ЕРАЗМУС размене у Немачкој, након чега сам и званично одлучио да своје мастер студије завршим у иностранству. Првобитно сам желео да студије наставим у Немачкој, с обзиром на то да сам већ био упознат са системом студирања, а и са квалитетом студија у области политичких наука на појединим универзитетима. Међутим, одлучујућа је била стипендија, односно две стипендије које сам добио за своје студије на Централно-европском универзитету у Будимпешти. Прво сам сазнао да сам примљен на свој мастер програм, а након тога сам и конкурисао за стипендију катедре за политичке науке. Добио сам стипендију своје катедре, а након тога и стипендију Алумни мреже Србије, коју чине бивши студенти универзитета. Алумни мрежа Србије сваке године једном студенту или студенткињи доделе стипендију. Главни разлог зашто сам се определио за Мађарску и Централно-европски универзитет је управо ова врста материјалне помоћи. Други разлог је свакако што сам знао да је универзитет квалитетан у области у којој сам желео да се усавршавам, конкретно департман за политичке науке је тренутно међу топ 50 у свету.

  • Опишите нам укратко Ваш факултет и систем студирања у Мађарској.

Централно-европски универзитет (ЦЕУ) је амерички универзитет акредитован у Њујорку. Овај универзитет нуди само програме за мастер и докторске студије. Самим тим, професори од почетка знају да имају контакт са студентима који се не сусрећу први пут са свим што студентски живот носи, тако да су и очекивања виша, а и сама подела на студенте мастер и докторских студија није изражена. С обзиром на то да је уиверзитет амерички, и сам систем студирања је различит од Болоњског систем. Диплома која се добија на крају је америчка, с тим што постоји могућност да се конкурише и за мађарску диплому, која одговара Болоњском систему, тако што се полаже додатни тест на крају студија. Такође, период од 10 месеци је подељен, не на два, него на три семестра. Током прва два семестра се слушају предавања, а трећи семестар је поред повремених предавања гостујућих професора намењен писању мастер рада. У зависности од изборних предмета, могуће је добити и сертификат о специјализацији у одређеној области у зависности од оцена из тих изборних предмета. Оцена се добија на основу активности у на семинарима, презентације коју студенти држе на различите теме током семестра, радова мањег обима током семестра и завршног рада који углавном чини 40% оцене. Усмених испита нема, али се на академском писању веома инсистира. Програм је прилично интензиван што је посебно корисно за оне који дођу са амбицијом да упишу докторске студије.

  • Шта разликује Ваш факултету од других факултета у Мађарској?

ЦЕУ се од осталих универзитета разликује својој разноликошћу, јер на њему студирају студенти из преко 100 земаља света. Највише студената је из Мађарске и Америке, али велики број студената долази и из бивших југословенских република, тако да често уместо енглеског, који је и званичан језик, говорим српски. Уз то, универзитет је оријенитисан на истраживања, а не на предавања. За теренска истраживања постоје и различити фондови, који сносе трошкове истраживања. На пример, велики број студената историје користи ову прилику. На једног професора долази осам студената, што омогућава непосреднији контакт са професорима и интензивнији рад. ЦЕУ промовише вредности отвореног друштва, и уз то је прилично сензитиван према различитим групама. На пример, на универзитету постоји и предакадемски програм за Роме који има за циљ да их спреми за оно што желе да студирају. Главна мисао водиља је да је факултет у служби студената.

  • Које су главне разлике у начину живота између места из ког долазите и   Будимпеште?

Београд и Будимпешта су слични. Ове две метрополе имају приближно исти број становника, приближно су исте величине. Будимпешта је жив град и људи има на улици и у три ујутру, а уједно је и хипстерски град. Будимпешта живу ту своју постсоцијалистичко хипстерску причу, кроз клубове, кафиће у напуштеним фабрикама и има развијене субкултуре. Током целе године, Будимпешту посети и велики број туриста, па људима енглески није толико стран, али ми са ЦЕУ-а живимо у нашем „балону“, јер нико од нас не говори мађарски и углавном смо орјентисани једни на друге. У вези са храном, гулаш је одличан, као и различите врсте чорби, али не допада ми се што не једу пуно хлеба. И уз то, иако си на само 500 километара из Београда, упознајеш људе из целог света.

  • Који је највећи изазов живота у иностранству?

Мој утисак је да Мађарска није само географски већ и културолошки блиска Србији. Самим тим, осећај да сам у иностранству није свеприсутан. Највећа баријера је језичка. Општепозната је ствар да мађарски није лак али чини ми се да баш због тога Мађари цене када неко говори њихов језик.

  • Ако бисте Будимпешту морали да опишете једном речју, која реч би то била?

Аустроугарски Београд.

  • Ваш омиљени ресторан/кафић/место за излазак у Будимпешти?

Студентска кафетерија. Шалу на страну, место које волим а и популарно је за љубитеље гулаша – Pub for sale.

Подели на друштвеним мрежама:
Ниједно обележавање није пронађено!

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја