Мени
X
слика

Студирање у Ослу!

Ако планирате да се једнога дана нађете под норвешким небом, прошараним светлом ауроре бореалис, и ту започнете или наставите своје студије, ево потребних информација.

Услови за студије
Да би сте уопште аплицирали, морате испунити критеријуме које одређује НОКУТ (The Norwegian Agency for Quality Assurance in Education). Дакле, очекује се да поседујете квалификације и знања из предмета и области баш као и Норвежани. Потребне критеријуме можете наћи овде: Nokaut.no.
Дипломе и документа који нису на норвешком, енглеском, данском или шведском језику морају бити преведени код овлашћеног преводиоца, са ове листе: Members of the Association of Government Authorized Translators in Norway.

Основни предуслов за упис на основне академске студија је да диплома средње школе мора да задовољава норвешке стандарде. Уколико постоје додатни пријемни испити, везани за конкретну област коју желите да студирате – најбоље је да се на време обавестите како су они тачно конципирани и шта се конкретно тражи.
Уколико студирате на енглеском, потребно је да имате сертификат о положеном ИЕЛТС испиту. Ако студирате на норвешком – постоји могућност да вам факултет организује двосеместрално учење језика.

Упис на основне студије страних студената је углавном између 1. децембра и 15. марта. Наравно, није на одмет проверити тачно време уписа са факултетом који уписујете. Страним студентима је омогућено бесплатно студирање на државним факултетима. Једино се плаћа уписна такса, која се креће од 300 до 600 норвешких круна. Трошкови аплицирања за визу су око 200 евра (1100 норвешких круна). Потребно је предати две фотографије, пасош, потврду о пријему на норвешки факултет и потврду о адреси на којој ћете боравити у Норвешкој. Неопходно је такође приложити доказ (извод из банке) о поседовању 10.000 евра по години студија.

Постоје стипендије за које можете аплицирати, које могу у великој мери да покрију трошкове живота у Норвешкој. Они обично износе од 1000, до скоро 2000 евра месечно. Међутим, ове стипендије се по правилу додељују за постдипломске студије, док се они који су уписали основне академске студије морају сналазити на друге начине –  подизањем студентских кредита, које није лако добити, и обављањем привремених послова у оквиру кампуса или ван њега. Најпопуларније организације преко којих наши студенти добијају стипендије за наставак школовања у Норвешкој су Ерасмус Мундус, Нордплус, НОМА и ЕЕА. За програме ових фондација кандидати се пријављују обично годину дана унапред, у зависности од програма за који су заинтересовани.

Смештај
Најповољнији смештај је у студентским домовима. Цена за њега се креће око 250 евра месечно. Студенти обично живе сами у собама, док се кухиње и купатила деле.

Исхрана
Најповољнија исхрана је у студентским кантинама, где је цена једног оброка око 2 евра.

Студентске организације
Постоје разне студентске организације које се баве различитим питањима, као што су помоћ при смештају, заштита права студената и сл. Чланство у овим организацијама кошта од 40 до 80 евра по семестру.

Norveška1

Универзитет у Ослу
Универзитет у Ослу је основан давне 1811. године. Састоји се из 8 факултета. То су: медицински, стоматолошки, правни, теолошки, филолошки, математички, природно-научни и друштвено-научни. Овај универзитет је водећа високообразовна и истраживачка установа у Норвешкој. Спада у 100 најбољих универзитета на свету. Пет добитника Нобелове награде се школовало на Универзитету у Ослу. Као непрофитни државни истраживачки центар, Универзитет у Ослу има широк приступ јавним финансијама, па су лабораторије, кабинети, библиотеке и сл. врхунски опремљене, што гарантује висок квалитет студија. У оквиру овог универзитета постоје 52 студијска програма за мастер и 8 за докторске студије, који се могу пратити и на енглеском језику.

У Ослу се такође налази и Виша школа за архитектуру, урбанизам и дизајн, као и Музичка aкадемија.

Детаљније информације о условима за упис основних и мастер студија у Норвешкој можете наћи овде: http://www.samordnaopptak.no/info/english/

Уколико смо вас заинтересовали за студије у Норвешкој, понуду свих њихових факултета можете погледати овде: www.studyinnorway.no.

Подели на друштвеним мрежама:

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја