Мени
X
слика

Студирање у Русији – разговор са Јованом Зафировић

Ове недеље се селимо у Русију, а како функционишу студије у Москви питали смо Јовану Зафировић

Зовем се Јована Зафировић и тренутно сам студенткиња мастер студија програма Comparative Social Research на Националном истраживачком универзитету Више школе економије (ВШЕ, или како јој ми студенти тепамо – Вишка) у Москви. На студијама у Русији сам већ годину и по дана, али протеклих неколико месеци сам на стажирању на одељењу за социологију Универзитета у Тилбургу.  • Како се родила идеја о студијама у иностранству и Москви?

Одувек ме је привлачила идеја да барем један период свог образовања проведем у иностранству. Сматрала сам да је изузетно важно за студента/кињу социологије (али наравно и других наука) да се измести из сопственог окружења јер би то водило и бољем разумевању сопствених вредности, као и предрасуда. Осим тога, сматрала сам да је то један велики психолошки и емоционални изазов за мене, који ће допринети не само мом професионалном, већ и личном сазревању.

Идеја о Русији се родила врло спонтано. Након подужег проучавања мастер програма који се баве квантитативном анализом података у социологији, као и прихватљивих могућности стипендирања – овај програм чинио се као најбољи избор. Морам признати да ми се идеја о студирању у Русији одмах чинила примамљивом, с обзиром да сам одувек била поштовалац руске књижевности и културе (премда се нисам радовала руској зими).

  • Опишите нам укратко факултет и систем студирања.

Мастер програм Comparative Social Research један је од мастер програма на енглеском језику понуђених од стране Факулета друштвених наука ВШЕ. Мастер студије у Русији трају две године и носе 120 ЕСПБ поена. Година се састоји из 2 семестра, односно 4 модула. На крају сваког модула постоји нека врста испита – углавном су то писани, а ређе усмени испити. Постоји одређени број обавезних курсева, као и огроман број изборних курсева – што даје доста слободе студентима да сами формирају свој распоред.

У другој години мастер студија студенти морају обавезно одрадити праксу из области у којој студира. Праксе се могу пронаћи преко факултета или студент може сам пронаћи место стажирања, у земљи или иностранству. Ово је један од најбољих аспеката читавог универзитата с обзиром да свим студентима пружа радно искуство, што се често испоставља као велики проблем образовања у Србији.

  • Шта разликује Ваш универзитет од других факултета у Русији?

Осим што је један од најбољих универзитета у Русији, велика предност Вишке огледа се у високим академским стандардима – од стручности предавача, преко великог броја интернационалних студената до светски признатих истраживачких института.  Интернационалност универзитета је врло важна карактеристика за сваког страног студента јер вам олакшава процес интеграције, као што и чини читаву атмосферу лепшом и лакшом.

  • Које су главне разлике у начину живота између места из ког долазите и Москве?

Иако сам мислила да селидба из Београда у Москву неће представљати велику промену, погрешила сам. Иако су главни градови, Москва има више од 13 милиона становника и далеко већу територију од Београда. Мада, и поред огромног броја становника, масовне улице и грађевине чине тај број далеко подношљивијим. Још једна предност Москве јесте што има изузетан метро систем који се врло брзо савлада. Путовање метроом је постала рутина којој се често радујем – сам метро је један од најлеших на свету управо захваљујући мноштву орнамената, мозаика и мрамора. Московљани углавном ћуте у превозу, неретко читају књиге или новине.

  • Који је највећи изазов живота у иностранству?

Један од највећих изазова за мене било је превазилажење тог првобитног страха и културног шока. Језик је такође представљао баријеру, јер сам у Русију отишла са минималним познавањем руском језика. Било ми је потребно време да схватим начин фукнционисања града као и његових становника јер оно што можемо прочитати/видети о некој земљи није упоредиво са стварним обитавањем у њој.

  • Ако бисте Москву морали да опишете једном речју, која реч би то била?

Времешна. Немогуће је избећи неки осећај пролазности када живите у Москви.

  • Ваш омиљени ресторан/кафић/место за излазак у Москви?

Углавном посећујем места у околини факултета – SURF coffee дефинитивно има сјајну кафу, Одеса добру храну, а Bowie бар одличну музику.

  • Шта разликује Москву и Тилбург, у ком се тренутно налазите?

Не бих могла навести ни једну сличност између ова два града, осим можда да су оба на неки начин заробила моје срце. Тилбург је мали градић на југу Холандије који могу лако препешачити за пар сати, док Москву још увек откривам. Док сам била у Тилбургу недостајао ми је московски метро као и обиље догађаја, а сада ће ми сигурно недостајати бицикл и мачке које зуре у мене кроз оквире оргомних прозора.

Подели на друштвеним мрежама:
Ниједно обележавање није пронађено!

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја