Мени
X
слика

Студирање у Шпанији – разговор са Јованом Ружић

Ове недеље разговарамо о студијама у земљи сангрије, фламенка и црвене боје – о студијама у Шпанији.

Зовем се Јована Ружић и у Шпанији сам на мастер студијама Бизнис администрација са страним језицима (немачки – у мом случају). Тренутно студирам, а ускоро почињем и са праксом која је обавезан део мог мастер програма. У Шпанији сам боравила и у оквиру једносеместралне размене током четврте године основних студија.

  • Како се родила идеја о студијама у иностранству и Алмерији?

Први пут кад сам уопште сазнала да постоји могућност да људи из Србије студирају у инотранству било је у првој години средње школе. Тад сам почела да маштам о томе и тражим начине како да одем и испуним себи жељу.

Током четврте године факултета сам себи испунила сан и провела један семестар у Гранади (Шпанија) на Еразмус+ размени. Наравно, то ми није било довољно. Знала сам да морам да се вратим у Шпанију и да овде наставим студије, тако да сам то и урадила. А зашто баш Алмерија? Уххх, безброј разлога…Сунце, плажа, тапаси, кампус на обали мора, релативно млад универзитет са врло посвећеним професорима и снижене цене ЕСПБ поена у целој Андалузији од пре 2 године.

  • Опишите нам укратко факултет и систем студирања.

Универзитет у Алмерији (Universidad de Almería) је релативно млад универзитет (ове године пуни 25 година), што је вероватно и разлог зашто се професори толико труде око својих предавања и студената. Систем студирања је врло сличан као и у Србији. Основне студије трају четири године, док мастер студије трају углавном годину дана. Ја сам конкретно на Факултету за бизнис и економију (Facultad de Ciencias Econćomicas y Empresariales) и имам привилегију да студирам на интернационалном мастер програму – International Business Administration with Foreign Languages.

  • Шта разликује Ваш факултет од других факултета у Шпанији?

Оно што је специфично за мој мастер је то што је целокупан програм на енглеском језику, прима се само 28 студената и долазимо из различитих земаља широм света (Колумбија, Вијетнам, Србија, Пољска, Немачка…). Мешавина различитих култура чини атмосферу током предавања заиста јединственом и безгранично занимљивом. Друга ствар која издваја овај мастер програм из масе мастера је чињеница да је базиран на принципу learning by doing, односно инсистира се на раду на пројектима, ситуацијама из правог живота, све је врло практично и знање усвајамо примењујућу га у праксу. Све што научимо токо м предавања, можемо и да применимо. С обзиром на то да нас има мање од 30, сесије су врло динамичне, пуне конструктивног разговора и размена идеја. Осим тога, честе су посете гостујућих професора или људи који су на високим позицијама у великим компанијама, који су ради да поделе своје искуство са нама.

И последња ствар коју морам да издвојим и нагласим је да је процес уписа на овај универзитет потпуно поједностављен и у корак с временом, све може да се уради преко интернета, нема чекања у редовима и гужве на шалтерима. Први пут да ми нико није рекао „Фали ти један папир“ !

  • Које су главне разлике у начину живота између места из ког долазите и   Алмерије?

С обзиром на то да је Алмерија мањи град од Београда и да се налази на мору, разлике у начину живота су прилично велике. На југу Шпаније људи су посебно весели и лепо расположени. Живот је опуштенији, нема константне журбе и гужве, људи су приступачни, пријатни и увек спремни да помогну.

  • Који је највећи изазов живота у иностранству?

Моја три највећа (и вероватно једина) изазова током ове школске године су то што је живот овде много скупљи него у Београду, па морам паралелно да студирам и радим како бих могла да се издржавам. Нажалост, нема много доступних стипендија на које бисмо могли да рачунамо. Друга ствар коју бих истакла је да су факултети у Србији и наши професори много строжи и захтевнији, па самим тим наши студенти озбиљније схватају академске студије него Шпанци, што понекад може довести до размирица и фрустрације.

И последња ствар, на коју ми је још увек тешко да се навикнем, је чињеница да сви ресторани и барови затварају кухињу између 16 часова и 20 часова, у време када је најлепше за шетњу и касни ручак. Сви страни студенти које сам упознале муче исту муку у вези са овом чињеницом.

  • Ако бисте Алмерију морали да опишете једном речју, која реч би то била?

Тапаси – мале порције хране, које овде и нису тако мале! Сваки ресторан, бар или кафић на свом менију има посебан део са безброј тапаса који се служе бесплатно уз пиће. Од паеље, рибе, морских плодова, хамбургера, до бадема, пршуте, маслина. Разноврсност и квалитет тапаса су невероватни, а цене су најприступачније у Шпанији. Понекад је чак јефтније ручати напољу него кувати код куће.

  • Ваш омиљени ресторан/кафић/место за излазак у Алмерији?

Лагала бих ако бих рекла да имам омиљено место, јер и после толико месеци и даље сваки пут кад изађем на ред дође нов бар или кафић и сваки пут се одушевим храном и амбијентом. Ако сте туриста, нема потребе да читате туђе препоруке на интернету, за који год кафић или ресторан да се одлучите, нећете се покајати.

Подели на друштвеним мрежама:
Ниједно обележавање није пронађено!

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја