Мени
X
слика

Студирање у Швајцарској – интервју са Јеленом Малић

Ове недеље вам доносимо искуства студирања у Швајцарској! Све детаље о специфичностима Швајцарске, али и живота у Лозани, можете прочитати у нашем разговору са Јеленом Малић!

Укратко се представите – шта студирате, где (назив факултета и у ком је граду), који сте степен студија и колико дуго већ студирате у иностраству? И помените да ли сте били /или сте тренутно на размени или на пракси.

Зовем се Јелена Малић и студенткиња сам мастер студија из области Computer Science на универзитету École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), у Лозани. На студијама у Швајцарској сам већ годину и по дана, и у протеклих неколико месеци сам на пракси у компанији Swisscom у Берну.

  • Како се родила идеја о студијама у иностранству и Лозани?

Студије у иностранству су ми одувек деловале као примамљива али и опција пуна изазова, која би ме потпуно изместила из моје зоне комфора и окружења пријатеља и сарадника које сам годинама градила, али ми и пружила могућност да научим многе нове вештине и упознам још много људи са свих страна света. Иако сам знала да читав подухват подразумева да ћу морати да уложим много труда, сакупим бројне папире и савладам силне препреке, оно што ме је инсипирисало да наставим да се борим и трудим је идеја да ће све то ипак бити једна незаборавна авантура. Без обзира да ли након студија одлучим да наставим да живим у иностранству или се вратим у Србију, знала сам да ћу студирањем у иностранству стећи јединствена искуства и другачији поглед на свет.

Знала сам да своје студије желим да наставим у Европи, у некој од земаља које нису превише далеко од Србије, а у којима зима ипак не траје целе године. Сама Лозана је била мој први избор јер је ЕПФЛ један од најбољих универзитета у Европи у области у којој сам желела да се бавим, на коме школарина није превелика, а који отвара многе могућности за учешће у креативним и иновативним пројектима и истраживањима.

  • Опишите нам укратко факултет и систем студирања.

Смер Computer Science на ЕПФЛ-у се налази у оквиру факултета за Информатику, који осим овог, на мастер студијама нуди и смерове Communication Systems, Data Science, а од недаво и смер Cyber Security. Мастер студије у Швајцарској најчешће трају 2 године, током којих студент мора остварити 120 поена (ЕЦТС/ЕСПБ) слушањем и полагањем понуђених предмета. За разлику од универзитета у Србији, не постоје предмети који су обавезни за све студенте, већ само групе предмета из којих сваки студент мора да сакупи одређени број поена. Позитивна страна овог принципа је да сваки студент има могућност да студије прилагоди својим интересовањима и истражи неке нове и тренутно актуелне области, али са друге стране студент има и одговорност да број и тежину предмета одабере у складу са својим предзнањем уз мањи број смерница. Током студија обавезно је одрадити и праксу у индустрији која не доноси никакве поене, али наравно пружа студентима веома значајно искуство. Највећа разлика у односу на студије у Србији лежи у чињеници да за сваки семестар постоји само један испитни рок и само једна шанса да се током једне академске године полаже сваки од испита! А уколико се испит падне више од једном, студент аутоматски бива избачен са читавог мастер програма. Али на срећу, за сада не познајем никога са ЕПФЛ-а ко се нашао у таквој ситуацији.

  • Шта разликује Ваш факултет од других факултета у Швајцарској?

У Швајцарској постоје два “најјача” и најпопуларнија техничка универзитета на федералном нивоу, и налазе се у Цириху и у Лозани. Основне предности ових универзитета за све студенте пририодних наука се свакако налазе у високом квалитету наставе, завидном нивоу стручности предавача, као и доступним ресурсима за научна истраживања. Предност федералног универзитета у Лозани налази се у чињеници да је веома повезан са индустријом, и да постоји велики број могућности да се студенти упознају са представницима неких од најпознатијих компанија и истраживачких центара у Швајцарској, али и Европи. ЕПФЛ бих посебно препоручила свим студентима информатике јер је у овој области тренутно најбоље рангиран швајцарски универзитет, и осми на свету. За крај, важно је поменути да је ЕПФЛ универзитет са јако великим бројем интернационалних студената што чини сам студентски и социјални живот веома занимљивим.

  • Које су главне разлике у начину живота између места из ког долазите и Лозане?

У поређењу са животом у Београду, живот у Лозани је много мирнији. Што се тиче практичних ствари, продавнице се затварају око 18:00 у целом граду, изузев оних на железничким станицама и у самом кампусу ЕПФЛ-а. Недељом највећи број продавница не ради, тако да је неопходно куповину планирати унапред. Осим тога позитивно је што Швајцарци прилично брину о животној средини и здрављу својих суграђана, и зато је важно напоменути да је рециклирање обавезно, а пушење у затвореним просторима забрањено.

  • Који је највећи изазов живота у иностранству?

Изазови живота у иностранству су бројни. За почетак, налазите се у потпуно новом окружењу, и морате се прилагодити новим правилима живота и студирања. У исто време, удаљени сте од свих пријатеља и породице, па је теже наћи особе са којима можете поделити своје муке и које вам могу помоћи у новим ситуацијама са којима се сусрећете. Такође, за све студенте који претходно нису живели одвојено од породице, потребно је навићи се на свакодневне обавезе које то подразумева: куповање и кување хране, одржавање стана, плаћање рачуна, итд.

  • Ако бисте Лозану морали да опишете једном речју, која реч би то била?

Језеро. Велики део социјалног живота и слободног времена студенти у Лозани проводе у природи, посебно на обали језера која током сунчаних дана постаје омиљено место за спорт, дружење и учење и зато представља прву асоцијацију на Лозану људима који у њој проведу неко време.

  • Ваш омиљени ресторан/кафић/место за излазак у Лозани?

Иако можда мање уређен у односу на места у центру Лозане, кафић/бар који је најпопуларнији међу студентима ЕПФЛ-а је Satellite који се налази у самом кампусу универзитета. Велики избор интернационалних пива (по повољним ценама за швајцарске стандарде), посебно организоване вечери друштвених игара и концерти, као и могућност упознавања других студената чине овај бар омиљеним местом за мене и већину мојих пријатеља.

Подели на друштвеним мрежама:
Ниједно обележавање није пронађено!

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја