Мени
X
слика

Улицама норвешке престонице

Када би вас неко питао где се налази репрезентативна зграда Националне Опере, смештена на самој обали мора, ви бисте сасвим сигурно одговорили: у Сиднеју, у Аустралији. Међутим, и у Европи постоји зграда опере, која као да израња из мора. Она се налази у Ослу, у Норвешкој. Карактеристична је по необичном, закошеном крову и платоу који буквално улази у море. Основна замисао архитеката је била да зграда треба да подсећа на ледени брег. У томе су у потпуности успели захваљујући необичним линијама грађевине и оплати од белог мермера и гранита. Одсјај морских таласа још више наглашавају велике стаклене површине, кроз које случајни пролазници могу да посматрају балетске пробе, разне креативне радионице и друга догађања у оквиру овог здања.

Коси плато испред опере, понекад обасјан шкртим скандинавским сунцем, је омиљено место за одмор и окупљање становника Осла. Tокомлета, ту се често одржавају балетске и оперске представе на отвореном.

Званичну страницу Опере можете посетити путем овог линка:  https://operaen.no/en/

ОССИ

Операхус

Као што је зграда Опере на неки начин спој културе и природе, исто тако је, а можда и више, тај спој видљив у најпознатијем норвешком парку – Вигеланд. Овај парк у центру Осла је животно дело и уметнички тестамент чувеног вајара Густава Вигеланда. Ту се, на површини од 32 хектара, налази највећа збирка скулптура коју је икада урадио један уметник. Парк је заправо необична симбиоза вајарства и хортикултуре.

 Вигеланд је ове скулптуре израђивао пуних 40 година. Са њиховом израдом је почео 1907.године. Радови у парку су започели 1930.године, по његовом ручно цртаном плану. Прве скулптуре су постављене на своја садашња места 1939,а радови су потом трајали још неколико година. У парку се налази 1600 скулптура.

 Ако се икада нађете у Ослу, обавезно посетите ово јединствено место.

Средњовековни фестивал у Ослу се одржава сваког пролећа,почевши од 1994. године,у парку Сугеринга код тврђаве Акерскус. Осло је постао престоница 1314.године, и цео фестивал је осмишљен тако да подсети на величину и значај града у средњем веку. Оргинална средњовековна атмосфера се постиже захваљујући лутајућим музичарима, дворским лудама и жонглерима. Истовремено, одигравају се позоришне представе са историјском тематиком, такмичења у стрељаштву и концерти средњовековне музике. Посетиоци такође могу уживати у атмосфери велике средњовековне тржнице са путујућим трговцима и робом са свих страна Европе.

Уколико се у мају нађете у Ослу, ово је догађај који не треба пропустити. Ове године се одржава од 25-ог до 27-ог маја. Више информација о њему можете наћи на овом линку: http://oslomiddelalderfestival.org/

ОССИ

Пролећни средњовековни фестивал у Ослу

Подели на друштвеним мрежама:

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја